Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τρόπους να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις γιατρών στα νησία επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας

Στο σχεδιασμό η επιστράτευση ακόμα και συνταξιούχων γιατρών

giatroi600_111113Ακόμα και συνταξιούχους γιατρούς σκέφτεται να επιστρατεύσει το υπουργείο Υγείας, σε μία προσπάθεια να καλύψει τα μεγάλα κενά ιατρικού προσωπικού που εντοπίζονται στα νησιά.

Ο υπουργός υγείας, με αφορμή τις αντιδράσεις που υπάρχουν από πολλά νησιά, δήλωσε ότι γίνεται προσπάθεια να λυθεί το πρόβλημα με μετακινήσεις, αποσπάσεις και τρίμηνες συμβάσεις. Ο Μάκης Βορίδης τόνισε ότι παρότι υπάρχουν τα κονδύλια, λέγοντας χαρακτηριστικά «λεφτά υπάρχουν», δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους γιατρούς για να πάνε στα νησιά.

Όπως αναφέρουν σήμερα τα ΝΕΑ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σχεδιάζει να επιστρατεύσει ακόμα και συνταξιούχους γιατρούς, σε μία προσπάθεια να στελεχώσει τα αγροτικά ιατρεία των νησιών της άγονης γραμμής. Μάλιστα, δρομολογείται και σχετική ρύθμιση που θα τους δίνει το δικαίωμα συνταγογράφησης.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναφέρει ότι η εργασία τους θα είναι εθελοντική και θα περιορίζεται στην εξέταση και τη συνταγογράφηση.

Επίσης, σχεδιάζεται η δημιουργία ομάδας κρούσης, που θα αποτελείται από γιατρούς, διασώστες, νοσηλευτές, ψυχολόγους, μαίες και κοινωνικούς λειτουργούς και θα παρεμβαίνει επικουρικά στο Αιγαίο για την επίλυση των σχετικών προβλημάτων.

Σημειώνεται πάντως ότι οι ελλείψεις στα ελληνικά νησιά είναι σημαντικές. Χαρακτηριστικά, το κέντρο υγείας Πάρου δεν έχει παιδίατρο, της Μυκόνου δεν εχει ορθοπεδικό, ενώ της Σαντορίνης δεν έχει καρδιολόγο.

By