Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τσίπρας: Βγάλτε τη λίστα των επιχειρηματιών που στήριζαν Χ. Αυγή

 Ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος ζητά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Απορρίπτει το ενδεχόμενο τρίτου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα

tsiprasAΓια το «φαινόμενο Χρυσή Αυγή», τους όρους της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα αλλά και το πρόβλημα χρέους που αντιμετωπίζουν οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στο Εuronews στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής έριξε ευθύνες στην κυβέρνηση και όχι στους δικαστές. «Είναι προφανές ότι η Χρυσή Αυγή είχε μια ευρύτερη δραστηριότητα στην ελληνική κοινωνία πολύ πριν πάρει χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Περιμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και αγωνία τώρα που οι διωκτικές αρχές ερευνούν τη δράση της εγκληματικής συμμορίας να μάθουμε ποια ονόματα επιχειρηματιών στην Ελλάδα συνέδραμαν και έδιναν χρήματα στο νεοναζιστικό μόρφωμα», πρόσθεσε.

«Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα η απόφαση της κυβέρνησης να πάρει την πρωτοβουλία να ανοίξει το θέμα της Χρυσής Αυγής στη Δικαιοσύνη, δικαιολογημένα δημιούργησε στην κοινή γνώμη το αίσθημα ότι η δικαστική απόφαση για τη σύλληψη του κ. Μιχαλολιάκου δεν συνάδει με το περί δικαίου αίσθημα! Ο κ. Μιχαλολιάκος και η Χρυσή Αυγή βρήκαν στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα τον καλύτερο συνήγορο και υπερασπιστή τους. Θερμά συγχαρητήρια!» απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σχετικά με το τρίτο πακέτο στήριξης ανέφερε πως είναι αντίθετος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. « Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από νέα πακέτα στήριξης προκειμένου να πληρώνει προηγούμενα δάνεια. Αυτό που χρειάζεται δεν είναι ένα νέο πακέτο που μπορεί να φέρει ένα τέταρτο και ένα πέμπτο. Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος. Το πρόβλημα της υπερχρέωσης δεν είναι ελληνικό πρόβλημα. Αφορά όλη την ευρωπαϊκή περιφέρεια».

Όλη η συνέντευξη:

euronews: Κύριε Πρόεδρε καλωσήρθατε στο Euronews. Ας ξεκινήσουμε με τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Πώς κρίνετε τη διαχείριση από την πλευρά της κυβέρνησης σε πολιτικό επίπεδο;

Αλέξης Τσίπρας: Οι πολιτικές ευθύνες ανήκουν στην κυβέρνηση. Όχι για τις αποφάσεις των δικαστών. Υπάρχουν γιατί επί μακρό χρονικό διάστημα ο κύριος Δένδιας και η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκαν στην υποχρέωσή τους να στείλουν τους φακέλους που έχουν στα χέρια τους στον εισαγγελέα. Ο κύριος Δένδιας είχε 32 φακέλους. Έπρεπε να περιμένει να γίνουν 33 με τον 33ο να είναι αυτός που αφορά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα; Έπρεπε να χυθεί αθώο αίμα προκειμένου η κυβέρνηση να ενεργοποιηθεί και να στείλει τους φακέλους στη Δικαιοσύνη; Είναι προφανές ότι η Χρυσή Αυγή είχε μια ευρύτερη δραστηριότητα στην ελληνική κοινωνία πολύ πριν πάρει χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Περιμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και αγωνία τώρα που οι διωκτικές αρχές ερευνούν τη δράση της εγκληματικής συμμορίας να μάθουμε ποια ονόματα επιχειρηματιών στην Ελλάδα συνέδραμαν και έδιναν χρήματα στο νεοναζιστικό μόρφωμα. Ακούμε τον Πρωθυπουργό να επιμένει στην ίδια ανιστόρητη, ανεξήγητη, άθλια θεωρία των δύο άκρων. Όταν ο Πρωθυπουργός επικαλείται αυτή την ανιστόρητη θεωρία προκειμένου να συκοφαντήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε συμπεριφέρεται ο ίδιος ως άκρο.

euronews: Ας περάσουμε τώρα στα ευρωπαϊκά και την επίσκεψή σας στις Βρυξέλλες. Από ότι ξέρουμε πέρα από συναντήσεις που είχατε με ευρωβουλευτές της Αριστεράς είχατε και κάποιες συναντήσεις όπως με τον επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών κύριο Σβόμποντα και θα συναντήσετε επίσης και τον Μάρτιν Σουλτς. Αυτό σημαίνει ότι το κόμμα σας, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ένα άνοιγμα προς τους Σοσιαλιστές ενόψει ευρωεκλογών;

Αλέξης Τσίπρας: Εμείς είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο. Νομίζω ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην Ευρώπη είναι κοινά. Συνειδητοποιούμε όλοι ότι τα προβλήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αν δεν υπάρξουν ευρύτερες συγκλίσεις προκειμένου τουλάχιστον στα αυτονόητα να συμφωνήσουμε. Είναι θετικό ότι ο επικεφαλής των σοσιαλιστών ευρωβουλευτών σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ και τον κύριο Βενιζέλο συνειδητοποιούν ότι το πρόγραμμα έχει αποτύχει. Και σε αντίθεση πάλι με όσα λέει στην Ελλάδα ο κύριος Βενιζέλος, ο κύριος Σβόμποντα συμφωνεί ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόγραμμα με ριζικές διορθώσεις με διαγραφή χρέους, με επενδυτικά προγράμματα τα οποία θα έπρεπε να χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με μια συνολική στροφή από τη νεοφιλελεύθερη γραμμή που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση υιοθετώντας άκριτα τις κατευθυντήριες γραμμές της τρόικας.

euronews: Το τελευταίο διάστημα συζητιέται πολύ έντονα στους ευρωπαϊκούς κύκλους το ζήτημα του τρίτου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα και οι αποφάσεις ενδεχομένως να ληφθούν μέσα στο Νοέμβριο με το επόμενο Eurogroup. Εσείς αν αύριο σχηματίζατε κυβέρνηση ως ΣΥΡΙΖΑ τι θα κάνατε;

Αλέξης Τσίπρας: Θα αρνούμασταν το τρίτο πακέτο. Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από νέα πακέτα στήριξης προκειμένου να πληρώνει προηγούμενα δάνεια. Αυτό που χρειάζεται δεν είναι ένα νέο πακέτο που μπορεί να φέρει ένα τέταρτο και ένα πέμπτο. Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος. Το πρόβλημα της υπερχρέωσης δεν είναι ελληνικό πρόβλημα. Αφορά όλη την ευρωπαϊκή περιφέρεια. Είναι αναγκαίο λοιπόν να αναλογιστούμε, να αναστοχαστούμε με ποιον τρόπο η Ευρώπη απάντησε στο τεράστιο οικονομικό κοινωνικό, πολιτικό πρόβλημα που ήταν μία Γερμανία μετά τον πόλεμο υπερχρεωμένη. Και απάντησε με τη Διεθνή Διάσκεψη του Λονδίνου για τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους της ίδιας της Γερμανίας, το μορατόριουμ στην αποπληρωμή και τη ρήτρα ανάπτυξης. Μια αντίστοιχη διάσκεψη είναι αναγκαία προκειμένου να επιλυθεί μια και καλή το πρόβλημα του χρέους στην ευρωπαϊκή περιφέρεια.

Πηγή φωτογραφίας: Fosphotos

(Visited 1 times, 1 visits today)
By