Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Διακομματική επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε να ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί για το πόρισμα του ΓΛΚ και να τεθεί το θέμα στο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε.

Press conference of SYRIZA / Συνέντευξη  του ΣΥΡΙΖΑ

Συμφώνησαν στο μείζον, την ανάγκη διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, αλλά διαφώνησαν στις κινήσεις τακτικής που θα το θέσουν, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση κατά την συζήτηση στη Βουλή της επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Εν αναμονή της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τις γερμανικές οφειλές βρίσκεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Με ιστορικά παραδείγματα ο Ε. Βενιζέλος απέδειξε κατά την συζήτηση σχετικής επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις (και δη του ΠΑΣΟΚ) έχουν θέσει το ζήτημα των οφειλών της Γερμανίας στην γερμανική κυβέρνηση. Ως προς το δέον γενέσθαι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποδέχθηκε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ να συγκροτηθεί διακομματική επιτροπή και να λάβουν γνώση τα κόμματα και το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης. Μάλιστα σημείωσε ότι τον ικανοποιεί πως πλέον και ο Αλ. Τσίπρας αποδέχεται την εκτίμηση του ΠΑΣΟΚ για τα κόμματα του «συνταγματικού τόξου» προτείνοντας να μην συμμετέχει στην διακομματική επιτροπή η Χρυσή Αυγή.

Από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε:

-σύσταση διακομματικής επιτροπής της Βουλής, όπως έχει αποφασιστεί τον Μάρτιο του 2012, χωρίς τη Χρυσή Αυγή

-ενημέρωση των αρχηγών των κομμάτων της Βουλής, χωρίς τη Χρυσή Αυγή

-ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης

-συγκρότηση ενός διεθνούς κινήματος συμπαράστασης

-να τεθεί πολιτικά το θέμα στη διαπραγμάτευση, ακόμη και στο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε.

Μάλιστα, με τα περισσότερα από τα παραπάνω συμφώνησε ο Βενιζέλος, ο οποίος πρότεινε ακόμη να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας από το Υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Οικονομικών, την Τράπεζα της Ελλάδος, επιστήμονες, νομικούς και ιστορικούς, που θα πει σε ποιο φόρουμ και με ποιο τρόπο θα τεθεί το ζήτημα. Ουσιαστικά ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι από την «ομάδα εργασίας» θα προκύψει το θέμα της πολιτικής διαπραγμάτευσης.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε τη σημασία που θα έχει ένα διεθνές κίνημα αλληλεγγύης και μέσα στη Γερμανία, κάνοντας λόγο για «προσφυγή σε ένα ευρύ λαϊκό κίνημα συμπαράστασης στο ελληνικό αίτημα».«Δεν καταθέτουμε εδώ πρόταση εθνικής αναδίπλωσης. Με εθνική ευθύνη να φέρουμε την πρωτοβουλία στο υψηλότερο διεθνές επίπεδο. Λέμε ότι οφείλουμε να βρούμε συμμάχους σε αυτή την κρίση σε διεθνές επίπεδο ακόμα και μέσα στη Γερμανία», είπε υπενθυμίζοντας ότι αυτό έκανε το 2010 το αριστερό κόμμα «Ντι Λίνκε» στη Γερμανία μέσα στη γερμανική Βουλή διακηρύσσοντας την ανάγκη και το δίκιο των γερμανικών επανορθώσεων.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι το πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που έχει σταλεί από το υπουργείο Εξωτερικών στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, πρέπει να τεθεί εν γνώσει των αρχηγών των κομμάτων της Βουλής, με την εξαίρεση της Χρυσής Αυγής «του φιλοναζιστικού κόμματος που σήμερα απουσιάζει», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας που δεν έθεσαν το ζήτημα των οφειλών μετά την επανένωση της Γερμανίας, λέγοντας ότι «με αυτά και με αυτά δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε δύο κόμματα που αδράνησαν και δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι η απόφασή σας να ορίσετε ως άκρως απόρρητα τα έγγραφα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους συνάδει με την σημασία του θέματος».

Παράλληλα, κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά ότι μόλις έγινε πρωθυπουργός φρόντισε να κλείσει το θέμα με τις απαιτήσεις της Ελλάδας από την SIEMENS και να μεταβεί στη Γερμανία για να συναντήσει την Άνγκελα Μέρκελ δηλώνοντας «ουδείς αναμάρτητος».

Ο Αλέξης Τσίπρας διαφώνησε και με το άρθρο του Θεόδωρου Πάγκαλου που πρότεινε να ξεχωρίσουμε τις αποζημιώσεις από το κατοχικό δάνειο. «Αν αποδεχθούμε αυτή τη λογική δεν θα έχουμε καμία τύχη ούτε σε διεθνείς θεσμούς, κυρίως όμως σε επίπεδο διμερούς διαπραγμάτευσης», είπε, ενώ και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος σχολίασε: «αν ακολουθήσουμε αυτά που λέει, χαθήκαμε».

By