Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: η αλήθεια πίσω από τους αριθμούς

 Η ομιλία στο Σύνταγμα αποκαλυπτική των στοχεύσεων Τσίπρα

© fosphotos.com | panayiotis Tzamaros
© fosphotos.com | panayiotis Tzamaros

«Δεν έχει νόημα να συγκρίνει κανείς ένα χρόνο μετά τις εκλογές τα λόγια με τα έργα τους. Τώρα πια όλοι ξέρουμε!». Αυτή είναι η μία και μοναδική φορά που στο δεκασέλιδο κείμενο της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στο Σύνταγμα, όπου αναφέρεται ρητά η λέξη «εκλογές». Η χρήση της λέξης στα συμφραζόμενα (context) του κειμένου δεν παραπέμπει σε καμία περίπτωση σε κάλεσμα ούτε προτροπή για πρόωρες εκλογές, αλλά χρησιμοποιείται από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ως χρονικό ορόσημο.

Ο λόγος είναι προφανής. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξακολουθεί να αμφιταλαντεύται από μια σειρά αμφισημίες, ένα χρόνο ακριβώς μετά τη δημοσκοπική του απογείωση. Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε μια ιστορική και συναισθηματική αναδρομή στη χθεσινή του ομιλία, με όχημα ένα κείμενο έντεχνα γραμμένο. Στοχεύοντας απευθείας στο θυμικό και με μια περιγραφή που ακουμπά επάνω στο φιλότιμο των Ελλήνων πολιτών και ψηφοφόρων.

«Απομονώσατε και διαπομπεύσατε τη χώρα διεθνώς. Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου θέτει επιτακτικά θέμα ανοίγματος της ΕΡΤ και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ακόμα και η αγαπημένη σας κ. Μέρκελ αρνήθηκε να ταυτιστεί μαζί σας.» είπε ο κ. Τσίπρας, εκφράζοντας ηχηρά αυτά που σκέφτηκαν τις τελευταίες ημέρες οι περισσότεροι πολίτες και ανέδειξαν οι δημοσιογράφοι.

«Έβαλαν λουκέτο στην ΕΡΤ του Μάνου Χατζηδάκη και του Οδυσσέα Ελύτη. Στην ΕΡΤ του πολιτισμού και της δημιουργίας» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατανοώντας την αγανάκτηση χιλιάδων ανώνυμων πολιτών, που μετέβησαν στο ραδιομέγαρο για να υπερασπιστούν το συλλογικό, πολιτισμικό κεκτημένο, τη δημόσια ραδιοτηλέοραση. Πέραν αυτών, κανένας σοβαρός λόγος περί εκλογών, κανένα σάλπισμα για πρόωρες κάλπες, καμία επαφή με τη δημοσιονομική πραγματικότητα.

«Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πρώτα θα πληρώνονται οι συντάξεις και οι μισθοί. Πρώτα θα εξασφαλίζεται φαγητό, νερό, ρεύμα και φαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ανθρώπους και μετά θα ξεπληρώνουμε τους τόκους, τα πανωτόκια και τους τοκογλύφους» εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας «δεσμευόμαστε για τη νέα «σεισάχθεια». Τη διαγραφή  χρεών και απαγόρευση πράξεων αναγκαστικής είσπραξης για όσους διαβιούν κάτω από το όριο φτώχιας, τη μερική διαγραφή χρεών σε ποσοστό αντίστοιχο με τη μείωση του εισοδήματος κατά τα χρόνια του Μνημονίου». Η παροχολογία συνεχίστηκε χωρίς συνοδευτικά δημοσιονομικής αντιστοίχισης ή μακροοικονομικής ανάλυσης. «Δεσμευόμαστε για την  ανακούφιση από φορολογία και χρέη προς το κράτος. Καμιά φορολογική υποχρέωση και κανένα χαράτσι για οικογένειες χωρίς εισόδημα. Δεσμευόμαστε για απαγόρευση πλειστηριασμών και κατασχέσεων πρώτης κατοικίας».

Αντίθετα, «επιμένουμε ότι η επαναφορά του κατώτατου μισθού, μόνο οφέλη θα φέρει στην ελληνική οικονομία» επανέλαβε ο κ. Τσίπρας, χωρίς να προσποιείται καν τη γνώση της πορείας εκτέλεσης του ελληνικού προϋπολογισμού.

Ένα χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές, η απόσταση που χωρίζει το ΣΥΡΙΖΑ από την παρουσίαση ενός τεκμηριωμένου οικονομικού προγράμματος με προοπτική εξόδου από την κρίση μοιάζει αγεφύρωτη. Λείπουν και τα «Ζάππεια», για να κρατούν τα προσχήματα. Το πιο δύσκολο για τον απλό θεατή είναι η αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται το πολιτικό πρόβλημα, αλλά αδυνατεί στην πράξη να το λύσει. Μόνο που η λύση δεν μπορεί να περιμένει άλλη μια χρονιά, ούτε και ο κ. Τσίπρας μπορεί να ζητά εκλογές.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By