Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Τσίπρας: Μήνυμα κατά της λιτότητας στις ευρωεκλογές

Δεν πρέπει να αφήσουμε τη Δημοκρατία να γίνει παρελθόν, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

tsipras

Οι ευρωεκλογές πρέπει να στείλουν μήνυμα πως η λιτότητα τελείωσε, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας από την Μπολόνια της Ιταλίας όπου βρέθηκε τη Δευτέρα στο πλαίσιο της εκστρατείας του για την προεδρία της Κομισιόν με το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκεται για «μήνυμα αξιοπρέπειας και συλλογικής αυτοπεποίθησης, για λογαριασμό όλων των λαών της Ευρώπης που υποφέρουν από τα προγράμματα λιτότητας».

Ιδιαίτερο βάρος έδωσε ο κ. Τσίπρας στους συσχετισμούς πολιτικών δυνάμεων που θα διαμορφωθούν μετά τις ευρωεκλογές λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα καθορίσει τη ζωή μας για πολλά χρόνια».

«Εάν δεν αλλάξει, δεν θα αλλάξουν ούτε οι ακραίες πολιτικές που, εδώ και τέσσερα χρόνια, έχουν κάνει την Ευρώπη «σκοτεινή ήπειρο».
Και η λιτότητα, από πείραμα, θα γίνει καθεστώς. Η Δημοκρατία, από ιστορική κατάκτηση, θα γίνει πειραματόζωο» ανέφερε.

Κάννες

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη σύνοδο των Καννών το 2011 λέγοντας ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν, ο κ. Μπαρόζο και ο Πρόεδρος του Eurogroup, ο κ. Γιούνκερ συμμετείχαν «για να αντικαταστήσουν εκλεγμένες κυβερνήσεις στην Ελλάδα και την Ιταλία με μη εκλεγμένους τεχνοκράτες τραπεζίτες, πιστούς στη λιτότητα».

Δίλημμα

Όπως ανάφερε το ξεκάθαρο δίλημμα της κάλπης είναι «Ναι ή όχι στη λιτότητα» και το διακύβευμα των εκλογών είναι «με ποιά Ευρώπη; Της Δημοκρατίας ή της κυρίας Μέρκελ».

Νεοναζισμός

Ο ίδιος απέδωσε στη διαχείριση της κρίσης από τους τρεις σωματοφύλακες του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη: από τους συντηρητικούς, τους φιλελεύθερους και τους σοσιαλδημοκράτες την επαναφορά του φαντάσματος «του νεοναζισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας».

«Στη δημοκρατική Ευρώπη δεν υπάρχει κανένας χώρος για τη Χρυσή Αυγή, τη Φόρτσα Νουόβα ή την Κάζα Πάουντ. Δεν υπάρχει χώρος για το φασισμό» είπε ο κ. Τσίπρας.

Ευρωπαϊκό New Deal

Μιλώντας για την εναλλακτική λύση που προτείνει, έκανε λόγο για ένα «ευρωπαϊκό New Deal». Με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για μεγάλης κλίμακας επενδύσεις στην παιδεία, την έρευνα και την τεχνολογία, στο περιβάλλον, στην κοινωνική οικονομία, στα δίκτυα και τις υποδομές.

«Ευρωπαϊκό New Deal», άμεσος απεγκλωβισμός από τη λιτότητα και «Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Χρέους» για την επίλυση της υπερχρέωσης της Ευρωζώνης, είναι οι τρεις προϋποθέσεις για να βαδίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο δρόμο της ισόρροπης και βιώσιμης ανάπτυξης, είπε χαρακτηριστικά.

By