Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Τσίπρας: Δημοψήφισμα η κάλπη της Ευρωβουλής κατά του Μνημονίου

«Εκπρόσωπο του παλιού και του φθαρμένου» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τον πρωθυπουργός

FOSPHOTOS
FOSPHOTOS

Εκλογές, δημοψήφισμα για την κυβέρνηση, χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας έτσι το έναυσμα για την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, ανοίγοντας τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Μετά τη χθεσινή του εισήγηση στην Πολιτική Γραμματεία για τους υποψήφιους περιφερειάρχες και τον δήμο Αθηναίων, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση, επικεντρωμένη σχεδόν αποκλειστικά στον πρωθυπουργό, ενώ αναφερόμενος στις εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου δήλωσε ότι «η κάλπη της ευρωβουλής, αλλά και αυτή των περιφερειών θα αποτελέσουν ένα πραγματικό δημοψήφισμα ενάντια στη κυβέρνηση του μνημονίου και της υποτέλειας που στραγγαλίζει και την αυτοδιοίκηση».

Εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «και αυτή η νίκη στα δυο αυτά δημοψηφίσματα θα είναι ιστορική, θα είναι καταλυτική», ο κ. Τσίπρας είπε επίσης: «Η ανατροπή που ονειρευτήκαμε, για την οποία παλέψαμε και η οποία θα ξεκολλήσει τη χώρα από τον μνημονιακό βάλτο, είναι επί θύραις».

Αναφορικά με τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι ανάγκη να τοποθετηθούν όσο γίνεται περισσότεροι νέοι, ώστε να φέρουν «φρέσκο αέρα στη βαριά ομίχλη της πολιτικής ζωής».

Επικεντρώνοντας την ομιλία του αποκλειστικά στην κυβέρνηση και τον κ. Σαμαρά προσωπικά και χωρίς να κάνει καμία αναφορά στα άλλα κόμματα, κάτι που σηματοδοτεί και τη μορφή του προεκλογικού αγώνα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως αν για την πλειοψηφία του λαού, ο δρόμος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη διέξοδος από το σημερινό τραγικό αδιέξοδο, για τις δυνάμεις του μνημονίου, της συντήρησης, της διαπλοκής και της οικονομικής ολιγαρχίας τα πράγματα είναι αλλιώς: «Γι αυτούς ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ελλάδα, το φάντασμα του ΣΥΡΙΖΑ» είπε.

Για τον πρωθυπουργό ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «είναι εκπρόσωπος του παλιού και του φθαρμένου» και πως θεωρεί ότι «η εξουσία του ανήκει ελέω Θεού».

Με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησαν και οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, με αντικείμενο την πολιτική κατάσταση, τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η Κεντρική Επιτροπή θα εγκρίνει τις υποψηφιότητες της βουλευτού Ρένας Δούρου για την περιφέρεια Αττικής, του οικονομολόγου Γαβριήλ Σακελλαρίδη για τον Δήμο Αθηναίων καθώς και τις υποψηφιότητες για τις άλλες δώδεκα περιφέρειες της χώρας.

Σύμφωνα με την πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, που συνεδρίασε την Παρασκευή, την Περιφέρεια Αττικής θα διεκδικήσει η Ρένα Δούρου, καθώς η Σοφία Σακοράφα αρνήθηκε να είναι υποψήφια.

Στις υπόλοιπες περιφέρειες, η πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας είναι η εξής:

Κεντρική Μακεδονία η βουλευτής Δέσποινα Χαραλαμπίδου
Δυτική Μακεδονία ο δημοσιογράφος Θόδωρος Καρυπίδης
Ανατολική Μακεδονία ο πρόεδρος της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας Κώστας Μορφίδης
Ιόνιο ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος, υποψήφιος περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ το 2010 και περιφερειακός σύμβουλος Κεφαλονιάς
Πελοπόννησο ο βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης
Νότιο Αιγαίο ο Σταύρος Μπενέτος, νυν δήμαρχος Λειψών
Βόρειο Αιγαίο η δημοσιογράφος Αγλαΐα Κυρίτση
Κεντρική Ελλάδα ο Βαγγέλης Αποστόλου, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ
Δυτική Ελλάδα ο βουλευτής Αχαΐας Βασίλης Χατζηλάμπρου
Θεσσαλία η βουλευτής Ηρώ Δειώτη
Κρήτη ο βουλευτής Μιχάλης Κριτσωτάκης
Ήπειρο η βουλευτής Όλγα Γεροβασίλη

Οι υποψήφιοι στους Δήμους

Έκπληξη προκάλεσε η επιλογή του Γαβριήλ Σακελλαρίδη για τον Δήμο της Αθήνας, ενώ τον Δήμο Θεσσαλονίκη πιθανότατα θα διεκδικήσει ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της «Ανοικτής Πόλης».

Πάντως, ο κατάλογος των υποψηφίων αναμένεται να οριστικοποιηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας τη Δευτέρα θα μεταβεί στο Παρίσι,στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ευρώπη, ως υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

By