Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Τσίπρας προς Σαμαρά: Έχει γίνει κομματάρχης του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος

 Πληθαίνουν οι αντιδράσεις εν όψει της επίσκεψης του Β. Σόιμπλε στην Αθήνα

 

της Όλγα Παναγιωτίδου  

 

fosphotos.com | Panayotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayotis Tzamaros

Φωτιές άναψε στη Βουλή η αυριανή επίσκεψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να εξαπολύει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Α. Σαμαρά ότι έχει μετατραπεί σε κομματάρχη του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος.

 

Ο Αλ. Τσίπρας παρεμβαίνοντας στην συζήτηση του πολυνομοσχεδίου ανέφερε ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έρχεται να χτυπήσει την πλάτη στην κυβέρνηση και να στηρίξει την καταστροφική της πολιτική, φέρνοντας μαζί του και κάποια δωράκια, όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, που θα έπρεπε να ήταν σε θέση να υλοποιήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αλλά δυστυχώς έτσι όπως κατάντησε την χώρα, σε μια αποικία χρέους, έχει λιγότερες αρμοδιότητες κι από αυτές του δημάρχου Κάτω Σαξωνίας.

 

«Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας», ήταν το αιχμηρό του σχόλιο προς την κυβέρνηση, ενώ σε ότι αφορά στην μείωση του ΦΠΑ είπε ότι αποτελεί προσωρινό δώρο του κ. Σόιμπλε με αστερίσκο, που θα παρθεί πίσω αν συνεχιστεί η φοροδιαφυγή και τα κακά αποτελέσματα στα έσοδα.

«Εκείνοι που σας στηρίζουν με ψευτοδώρα, είναι εκείνοι που θα πάρουν όσα μπορούν από σας γιατί σας έχουν του χεριού τους, μέχρι να έρθει μια κυβέρνηση που θα αποκαταστήσει την εθνική κυριαρχία στη χώρα», είπε ανεβάζοντας τους τόνους της κριτικής του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ο δρόμος που επιλέγει οδηγεί στην καταστροφή και αυτό θα έχει ως συνέπεια να πέσει με πάταγο από τις αντιδράσεις του κόσμου, ενώ σημείωσε πως στο δίλημμα μνημόνιο ή δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει δημοκρατία. «Έμαθα ότι έχετε βρει ονόματα και διευθύνσεις των μελλοθάνατων προς απόλυση, να βρείτε το θάρρος να απευθυνθείτε σε αυτούς τους ανθρώπους και να τους πείτε εσείς φταίτε για την κατάντια της χώρας» είπε.

 

«Επενδύετε στο φόβο και την απαισιοδοξία, ενώ εμείς στην αισιοδοξία», ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα που επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πέσει έξω στις προβλέψεις του. «Η χώρα προσαρμόζεται και στέκεται όρθια», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και επικαλέστηκε τα πρόσφατα στοιχεία της Γιούροστατ σύμφωνα με τα οποία έχουν αυξηθεί κατά 8% οι εξαγωγές κατά το πρώτο 4μηνο.

«Ήδη χαλαρώνουν κάπως οι όροι του Μνημονίου, πριν λίγο καιρό μειώσαμε και το ειδικό τέλος στα ακίνητα κατά 15%, αλλά δεν είπατε τίποτε, ενώ όσοι έχουν εισόδημα ή σύνταξη κάτω από 1000 ευρώ, προσπαθούμε να τους ελαφρύνουμε με το πολυνομοσχέδιο», ανέφερε ο Γ. Στουρνάρας και υπενθύμισε τις αλλαγές και τις προσθήκες που έγιναν στο νομοσχέδιο για πολυτέκνους και αναπήρους. «Ένδειξη της δικής σας πολιτικής, είναι αυτό που προσπάθησε να κάνει η Κύπρος πριν λίγο καιρό – και είδαμε το αποτέλεσμα», σημείωσε.

Την φράση του Αλ. Τσίπρα ότι η κυβέρνηση δεν θα πέσει από το κοινοβούλιο, αλλά από την κοινωνική αντίδραση, σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Βορίδης. «Δηλαδή, δεν γίνανε εκλογές; Δεν έχει δώσει το κοινοβούλιο ψήφο εμπιστοσύνης; Πώς δεν θα πέσει από εκεί; Θα πέσει από την πλατεία; Δηλαδή θα γίνει κάτι; Σαν τι; Σαν την κομμούνα του Παρισιού; Ή θα βρεθούμε στα γουναράδικα. Αντικοινοβουλευτικός λόγος από τον Τσίπρα. Ντροπή για την αξιωματική αντιπολίτευση», τόνισε.

Αναφορές στην αυριανή έλευση Σόιμπλε έγιναν και από τον Ν. Μαριά (ΑΝΕΛ), ο οποίος τον χαρακτήρισε «ανθύπατο» και ζήτησε να τεθεί το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων , αλλά και από την Χρυσή Αυγή με τον Ηλ. Παναγιώταρο να αναρωτιέται γιατί κάνει το δώρο της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση και δεν το έκανε η ο κ. Βεστερβέλε, τον οποίο αποκάλεσε «κυρία».

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By