Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τσαυτάρης: «Έχουμε συμφωνία για το γάλα»

Η τρόικα δέχθηκε τις προτάσεις του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το φρέσκο γάλα

tsautaris1

Συμφωνία επιτεύχθηκε πριν από λίγο για το θέμα του γάλακτος, όπως δήλωσε στον realfm 97,8  ο υπουργός Aγροτικής Aνάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης.

«Ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης συμφώνησε με την πρότασή μας και είπε: “κ. Τσαυτάρη αφήστε με να συνεννοηθώ, να συζητήσω με την τρόικα και πριν από λίγο έληξε αυτή η συζήτηση και είπε ότι δέχεται αυτήν την αλλαγή και η τρόικα» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε αναλυτικά: «Όπως γνωρίζετε χθες ήρθε ο κ. Χατζηδάκης και μας έφερε το κείμενο με τις προτάσεις όπως ήταν διατυπωμένες. Του εξηγήσαμε τι δυσκολίες δημιουργεί αυτό το κείμενο και του είπαμε τη δική μου πρόταση. Το γάλα που κυκλοφορεί σήμερα και βαφτίζεται φρέσκο, που είναι το κανονικό παστεριωμένο γάλα, η έννοια και η μέθοδος της παστερίωσης είναι γνωστή από τον Παστέρ ακόμα, άρα είναι δεκαετιών και λέει με ακρίβεια πως προσδιορίζεται το παστεριωμένο γάλα.

Αν λοιπόν κάποιος θα ήθελε να βγάλει την έννοια φρέσκο και να το λέμε πλέον με τη μέθοδο επεξεργασίας θα λέγεται ελληνικό εφόσον είναι ελληνικό παστεριωμένο γάλα. Θα έχει υποστεί επεξεργασία στους περίπου 72 βαθμούς και αυτή την ώρα έχει διάρκεια ζωής 5, θα το εξετάσουν οι επιστήμονες που θα μαζευτούν αν μπορεί να πάει κάποια μέρα και με ποιον τρόπο παραπάνω. Από την άλλη μεριά όμως δεν είναι σωστό το γάλα που υφίσταται υψηλή θερμική επεξεργασία, έτσι είναι ο όρος ο επιστημονικός σε εκείνη την περίπτωση, ξεπερνούν δηλαδή τους 84 βαθμούς και στο υπέρ-υψηλή τους 127 βαθμούς, αυτό το γάλα δεν μπορεί και δεν πρέπει να το ονοματίσουν παστεριωμένο. Επομένως αν δεχτείτε του είπα ότι αυτό θα βαφτιστεί γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας, τότε ο άλλος κόσμος που παράγει το παστεριωμένο μπορούμε τότε πραγματικά να έχουμε αυτές τις δύο κατηγορίες τις βασικές, το παστεριωμένο, αυτό που μέχρι τώρα το λέγαμε φρέσκο και το γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας που στο εμπόριο αναφέρεται ως long life δηλαδή γάλα μακράς διάρκειας».

Και πρόσθεσε: «Θα έρθει και το σήμα με το ελληνικό γάλα, εφόσον είναι ελληνικό πραγματικά δηλαδή παράγεται και μεταποιείται εδώ, αν έρθει και το γάλα της ημέρας που θέλουν να δοθεί και το έχουν ανακοινώσει… Σας θυμίζω επίσης ότι απαστερίωτο γάλα απαγορεύεται να πωλείται στην Ευρώπη και στην Ελλάδα για λόγους υγείας. Επομένως αυτές οι παράμετροι μας δίνουν τη δυνατότητα να το λύσουμε το πρόβλημα. Ο κ. Χατζηδάκης συμφώνησε με αυτήν την πρότασή μας και είπε: “κ. Τσαυτάρη αφήστε με να συνεννοηθώ, να συζητήσω με την τρόικα” και μάλιστα πριν από λίγο έληξε αυτή η συζήτηση και είπε ότι δέχεται αυτήν την αλλαγή και η τρόικα».

gala600_240314

υμβιβαστική λύση στο θέμα του γάλακτος φαίνεται ότι έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, όπως αποκάλυψε πριν από λίγο ο ίδιος σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Realfm, μετά το κύμα αντιδράσεων που προκλήθηκε στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Υπουργοί αλλά και βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας έχουν ήδη εκφράσει τις διαφωνίες τους με ορισμένες από τις ρυθμίσεις που αφορούν κυρίως τη διεύρυνση του χρόνου ζωής του φρέσκου γάλακτος, γεγονός που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις της τρόικας, η οποία προειδοποίησε με έγγραφό της προς τον υπουργό Ανάπτυξης ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί πλέον προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων.

Μωραΐτης: «Όσα λέγαμε τις τελευταίες μέρες πιάνουν τόπο»

Θετική ήταν και η ανταπόκριση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Θάνου Μωραΐτη, που διαφωνόυσε με την έως τώρα ρύθμιση. Ο βουλευτής σε ανάρτήσή του προφίλ του στα social media δήλωσε:

«Όσα λέγαμε τις τελευταίες μέρες πιάνουν τόπο. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πριν λίγο περιέγραψε με σαφήνεια και επιστημονική καθαρότητα ποια πρέπει να είναι η λύση για το γάλα».

Θετικός ο Μάξιμος Χαρακόπουλος

Συνέχισε δε λέγοντας: Από τις συζητήσεις που κάνω και με άλλους νομίζω ότι αρκετοί συμφωνούν και μπορεί πραγματικά αυτή τη δύσκολη στιγμή να μας δώσει μια λύση. Στην ερώτηση αν ο κ. Χαρακόπουλος, αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συμφωνεί με τη λύση αυτή ο κ. Τσαυτάρης απάντησε: «Και ο κ. Χαρακόπουλος το βλέπει θετικά».

Ερωτηθείς σχετικά, από το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος χαράκτηρισε κατ” αρχάς θετικό ότι φαίνεται να υπάρχει η βούληση για την αναδιαμόρφωση του κειμένου της συμφωνίας για το γάλα.

2803xarakopoulos

«Θα ήθελα, όμως, να επισημάνω κάποιες καίριες παρατηρήσεις που δεν μπορούμε να αγνοούμε» ανέφερε:

«Το «γάλα ημέρας» αποκτά νόημα αν έχει διάρκεια ζωής έως 5 ημέρες και μπορεί έτσι να φτάσει στα μεγάλα αστικά κέντρα. “Αλλωστε, το γάλα που υφίσταται την πιο ήπια θερμική επεξεργασία έχει εκ των πραγμάτων διάρκεια ζωής 5 ημέρες. Για ποιο λόγο, λοιπόν, να περιοριστεί η διάρκεια ζωής του;

Όσον αφορά στην κατάργηση του όρου «φρέσκο», θυμίζουμε ότι υπάρχει και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, το παστεριωμένο γάλα δεν είναι απεριόριστης διάρκειας. Στην Ελλάδα έχει οριστεί στις 5 ημέρες, με περιθώριο αύξησης 1 μέρας αρκεί να διατηρείται η «ψυκτική αλυσίδα», καθώς το γάλα συλλέγεται από πολλά διάσπαρτα σημεία της χώρας και διακινείται μέχρι την «ΕΒΓΑ της γειτονιάς».

By