Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τσαυτάρης: «Ακούμε και κατανοούμε τα προβλήματα των αγροτών»

«Η κυβέρνηση έχει κάνει δεκτά αρκετά από τα αιτήματά τους που ήταν στη λίστα των κινητοποιήσεών τους» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

agrotes-kinitopoiiseis

Αντιπαράθεση με επίκεντρο τα προβλήματα των αγροτών και τις κινητοποιήσεις τους σημειώθηκε ανάμεσα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη και την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στη Βουλή.

«Ακούμε τι λένε οι αγρότες, έχουμε μόνιμο και ανοιχτό διάλογο μαζί τους, προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε λειτουργώντας στο μέτρο του εφικτού», επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Από την πλευρά της, η κ. Παπαρήγα μίλησε για προπαγανδιστικό πυροτέχνημα της κυβέρνησης με εξαγγελίες ανώδυνων μέτρων, δήλωσε ότι το κόμμα της στηρίζει όλα τα αιτήματα των αγροτών και κατήγγειλε προσπάθειες εκβιασμών τους στα μπλόκα.

«Σέβομαι τον αγώνα των αγροτών και όλων των εργαζομένων. Κανένας αγώνας δεν πάει τζάμπα. Έχουμε μόνιμο ανοιχτό διάλογο με τους αγρότες, ακούμε τι λένε προσπαθούμε να βοηθήσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαυτάρης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της κ. Παπαρήγα για τα αγροτικά προβλήματα και τις κινητοποιήσεις.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης χαρακτήρισε «τομή» το μέτρο για την τήρηση βιβλίων εσόδων- εξόδων, τονίζοντας ότι είναι ένα εργαλείο που θα λύσει πολλά από τα προβλήματα για τα οποία οι ίδιοι διαμαρτύρονταν όπως είναι οι «ελληνοποιήσεις» και τα πλαστά τιμολόγια.

«Περνάνε δύσκολα ζορίζονται όλοι οι άνθρωποι της παραγωγής. Και εγώ, ο καθηγητής ζορίζομαι. Όμως προσπαθούμε να βοηθήσουμε. Δεν δέχομαι ότι εγκαταλείπονται οι αγρότες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υποστήριξε επίσης ότι έχουμε ρεκόρ στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και σε ορισμένα είδη η αύξηση έφθασε και στο 28% «και οι εξαγωγές αυτές δεν έγιναν με άδεια τελάρα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

papariga800_101113

Από την πλευρά της, η κ. Παπαρήγα χαρακτήρισε τις χθεσινές κυβερνητικές εξαγγελίες «προπαγανδιστικό πυροτέχνημα» που δεν θα πιάσει στα μπλόκα των αγροτών, γιατί δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες και δεν λύνει τα προβλήματά τους.

«Απορρίπτουμε τα μέτρα που προτείνετε. Επιμένουμε στο πακέτο που προβάλλεται στα μπλόκα», ανέφερε η κ. Παπαρήγα, ενώ υποστήριξε ότι γίνονται εκβιασμοί από παράγοντες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις. «Κάθε φορά που υπάρχουν κινητοποιήσεις απομονώνεται ένα μέτρο. Η αγροτιά όμως προβάλλει ουσιαστικά αιτήματα. Δεν είναι μόνο το φορολογικό αλλά και πολλά άλλα, όπως η μείωση του κόστους παραγωγής», σημείωσε η κ. Παπαρήγα, ενώ χαρακτήρισε εμπαιγμό την αύξηση του τζίρου στα 15.000 ευρώ για την τήρηση βιβλίων εσόδων- εξόδων, καθώς, όπως είπε, ο αγρότης φορολογείται από το πρώτο ευρώ.

«Η πρακτική της κυβέρνησης είναι συνηθισμένη. Κάνετε επιλογή του πιο ανώδυνου αιτήματος για να αρνηθείτε τα πιο ουσιαστικά. Βάζετε 15 μέτρα για να αφαιρέσετε δύο. Το φορολογικό είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει», ανέφερε η κ. Παπαρήγα ενώ κατέληξε λέγοντας: «Τέλειωσε η εποχή που με δύο βελτιώσεις κλείνανε τα στόματα. Και να σταματήσουν οι εκβιασμοί στα μπλόκα και η τρομολαγνεία από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Μπορεί να μην έγινε ξεφούσκωμα στα λάστιχα αλλά είναι φοβεροί οι εκβιασμοί που γίνονται και μη νομίζετε ότι δεν ξέρουμε τι γίνεται».

Ανταπαντώντας ο κ. Τσαυτάρης, αναγνώρισε ότι οι αγρότες αντιμετωπίζουν πολλά και σοβαρά προβλήματα, επέμεινε όμως ότι η κυβέρνηση έχει κάνει δεκτά αρκετά από τα αιτήματά τους που ήταν στη λίστα των κινητοποιήσεών τους. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τη ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια», αλλά και τη μείωση της παρακράτησης φόρου, ενώ τόνισε ότι έγινε δεκτό το αίτημα τους να απαλλαγεί ο αγρότης από την τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων και ότι βρέθηκε μέση λύση όσον αφορά το όριο.

By