Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τσετσένοι στην υπηρεσία του Ισλαμικού Κράτους

Αποβλέπουν στην απελευθέρωση Τσετσενίας και Καυκάσου από τη Ρωσία

isis-iraq

Ολοένα και περισσότεροους συμμάχους συγκεντρώνει το Ισλαμικό Κράτος με τους Τσετσένους της Ρωσίας να τάσσονται στο πλευρό της τρομοκρατικής οργάνωσης για την πάταξη της «απειλής» του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με το Bloomberg σε τηλεφωνική συνομιλία που καταγράφηκε ανάμεσα σε έναν από τους κορυφαίους στρατιωτικούς ηγέτες του ΙΚ, Ταρχάν Μπατιρασβίλι ή Ομάρ αλ-Σισάνι και τον πατέρα του, ο «Ομάρ ο Τσετσένος» αποκάλυψε τα σχέδια των εξτρεμιστών.

«Μην ανησυχείς μπαμπά. Θα έρθω σπίτι και θα δείξω στους Ρώσους. Έχω εκατοντάδες που με ακολουθούν εδώ και θα αποκτήσω ακόμα περισσότερους. Θα εκδικηθούμε τη Ρωσία», φέρεται να είπε στον πατέρα του ο Ομάρ ο Τσετσένος.

Οι δεσμοί ανάμεσα σε Τσετσένους αυτονομιστές και εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους είναι γνωστοί, καθώς τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε κυκλοφορήσει βίντεο στο οποίο οι εξτρεμιστές του ΙΚ απειλούσαν ότι θα εντάξουν στους στόχους της και την Τσετσενία, την οποία προειδοποιούσαν πως θα εντάξουν στο ισλαμικό χαλιφάτο τους.

Βέβαια, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού του σε τόπο κοινωνικής δικτύωσης διατεινόταν ότι η Ρωσία έχει αρκετή δύναμη και τα κατάλληλα μέσα για να σταματήσει τους τρομοκράτες να περάσουν τα σύνορα.

«Λαμβάνω όλη την ευθύνη και δηλώνω ότι όσοι εξαπέλυσαν απειλές κατά της Ρωσίας ή αναφέρθηκαν στο όνομα του προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν, θα καταστραφούν εκεί όπου έκαναν τις ανακοινώσεις αυτές. Δε θα τους περιμένουμε να έρθουν με αυτοκίνητα ή αεροπλάνα. Θα πάνε εκεί όπου οι άλλοι τρομοκράτες σαπίζουν», είχε γράψει ο Καντίροφ.

Σύμφωνα πάντως με δημοσιεύματα ο αριθμός των Τσετσένων που βρίσκονται στη Συρία και πολεμούν με τους εξτρεμιστές του ΙΚ κυμαίνεται ανάμεσα στους 200 και τους 1.000.

Την ίδια στιγμή, βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα κατέγραφε άνδρες του ΙΚ στη Συρία που καλούσαν σε επίθεση κατά της Ρωσίας και απαιτούσαν την «απελευθέρωση» της Τσετσενίας και του Καυκάσου.

«Βλάντιμιρ Πούτιν, αυτά είναι τα αεροπλάνα που έστειλες στον Μπασάρ (αλ Άσαντ). Αν θέλει ο Αλλάχ, θα τα πάρουμε και θα απελευθερώσουμε την Τσετσενία και τον Καύκασο. Ο θρόνος σου απειλείται από εμάς. Ο Αλλάχ θα μας χαρίσει την επιτυχία. Ερχόμαστε», έλεγε ο τζιχανιστής στην κάμερα.

By