Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τσεχία: Εκβιαστές απειλούν ότι θα σπείρουν τον Έμπολα

Απαίτησαν το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ, αλλά σε bitcoin

bitcoin

Άγνωστοι εκβιαστές απείλησαν την Τσεχία ότι θα διασπείρουν στη χώρα τον ιό Έμπολα και απαίτησαν το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ, αλλά σε bitcoin (ψηφιακό νόμισμα) για να μην προχωρήσουν στο σχέδιό τους, όπωςβανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

«Ένας ή περισσότεροι δράστες εκβιάζουν το κράτος και απειλούν ότι θα διασπείρουν τον ιό Έμπολα«, ανέφερε ο υποδιευθυντής της εθνικής αστυνομίας, Ζντένεκ Λάουμπε. «Εξ αρχής, ο βασικός στόχος τους ήταν να προκαλέσουν πανικό«, τόνισε.

Το υπουργείο Εσωτερικών σημειώνει ότι οι εκβιαστές «χρησιμοποιούν πολύ προηγμένες μεθόδους επικοινωνίας«, χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις. Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Σλάστα, επικεφαλής της υπηρεσίας καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, οι δράστες, εφόσον εντοπισθούν και συλληφθούν, μπορεί να καταδικαστούν και σε 12ετή κάθειρξη.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας δημόσιας υγείας Βλαντίμιρ Βαλέντα εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας ότι είναι ελάχιστες οι πιθανότητες μετάδοσης του θανατηφόρου ιού στη χώρα. «Το να αποκτήσει κανείς τον ιό, να τον μεταφέρει και να τον διαδώσει με άλλον τρόπο εκτός της άμεσης επαφής με έναν ασθενή ή τα σωματικά υγρά του δεν είναι ρεαλιστικό σενάριο», ανέφερε στους δημοσιογράφους.

Μέχρι τώρα δεν έχει καταγραφεί κάποιο κρούσμα της νόσου στην Τσεχία.

By