Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

ΤτΕ: Το χρονικό της μεγάλης κρίσης

Από το καλοκαίρι του 2010 μέχρι και το καλοκαίρι του 2012, διαδραματίστηκαν, όπως αποκαλύπτεται, απίστευτες σκηνές με μεταφορές τεράστιων ποσών προκειμένου η χώρα μας να σωθεί

 

trapeza tis ellados

Μεταφορές υπό άκρα μυστικότητα εκατομμυρίων χαρτονομισμάτων, ενέσεις ρευστότητας στα άδεια ταμεία των τραπεζών με αεροπλάνα c-130, φορτηγά γεμάτα χαρτονομίσματα που αναχωρούσαν από το Νομισματοκοπείο προς τις τράπεζες, εικόνες μιας Ελλάδας υπό τον τρόμο της χρεωκοπίας,  όπως ανάγλυφα περιγράφονται στο βιβλίο της Τράπεζας της Ελλάδος με τον τίτλο  «Το χρονικό της μεγάλης κρίσης».

Από το καλοκαίρι του 2010 μέχρι και το καλοκαίρι του 2012, διαδραματίστηκαν, όπως αποκαλύπτεται, απίστευτες σκηνές με μεταφορές τεράστιων ποσών προκειμένου η χώρα μας να σωθεί.

Σύμφωνα με  την Τράπεζα της Ελλάδος  υπήρξαν 3 περιπτώσεις που κυριολεκτικά τα ΑΤΜ και τα αποθέματα των τραπεζών είχαν στερέψει, καθώς οι Έλληνες φοβούμενοι μια χρεοκοπία προέβησαν υπό το κράτος του πανικού στην απόσυρση των καταθέσεων τους.

Τότε απαιτήθηκε η παρέμβαση της ΤτΕ. Έτσι  έφτασαν στη χώρα εκατομμύρια χαρτονομίσματα των 100 και των 50 ευρώ τα οποία μοιράστηκαν στις τράπεζες για να μην στεγνώσουν από ρευστό και επικρατήσουν σκηνές πανικού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγο πριν τις εκλογές του 2012, στις 14 και 15 Ιουνίου έφυγαν από το Νομισματοκοπείο 76 και 71 φορτηγά γεμάτα χαρτονομίσματα προς τις τράπεζες.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες από το Νομισματοκοπείο θα έφευγαν μόλις 20 φορτηγά. Ωστόσο η κατάσταση με τις αναλήψεις είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο αφού στις 15 Ιουνίου, την τελευταία εργάσιμη πριν από τις εκλογές, είχε αναληφθεί από τις τράπεζες το ποσό των  3,5 δισ. ευρώ!!

Η επιτακτική ανάγκη για χρήμα καλύφθηκε από το  εξωτερικό. Υπό άκρα μυστικότητα, αεροπλάνα τύπου C – 130 έφτασαν τρεις φορές στην Ελευσίνα φορτωμένα με χρηματοδέματα των 50 και των 100 ευρώ.

Όπως αναφέρεται στο βιβλίο της Τράπεζας της Ελλάδος, η πρώτη πτήση έγινε στις 10 Ιουνίου 2010, καθώς η ένταξη της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης και το μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 7ης Ιουνίου είχαν στεγνώσει τις τράπεζες από μετρητά.

Τότε η ΤτΕ σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας παρέλαβε 15 εκατ. χαρτονομίσματα των 100 ευρώ, τροφοδοτώντας γκισέ και ΑΤΜ με 1,5 δισ. ευρώ.

Τα χρηματοδέματα, το καθένα από τα οποία είχε 1.000 χαρτονομίσματα των 100 ευρώ, έφτασαν στο αεροδρόμιο και από εκεί στο Νομισματοκοπείο.Η επόμενη αποστολή ύψος 1,84 δισ. ευρώ και πάλι σε χαρτονομίσματα των 50 ευρώ έγινε τον Νοέμβριο του 2012.

Στις 24 Νοεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε η τρίτη ένεση ρευστότητας . Είχαν προηγηθεί η αποχώρηση της τρόικας τον Σεπτέμβριο, η επεισοδιακή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και κυρίως η ανακοίνωση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Πολιτικές εξελίξεις που προκάλεσαν την ανεξέλεγκτη εκροή καταθέσεων ύψους  8 δισ. ευρώ μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Για να καλυφθούν οι ανάγκες σε μετρητά ήρθαν 1,84 δισ. ευρώ πάλι σε χαρτονομίσματα των 50 ευρώ.

Ο Γιώργος Προβόπουλος την ίδια ώρα τόνιζε  πως «τόσα χρόνια αφήναμε τους εύπορους να βγάζουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό χωρίς κανέναν έλεγχο και τώρα θα πούμε σε αυτούς που άφησαν τις οικονομίες μιας ζωής στην Ελλάδα ότι δεν μπορούν να πάρουν πάνω από 150 ευρώ την εβδομάδα;»

Σύμφωνα με τα στοιχεία στα τέλη του 2007 οι εγχώριες τράπεζες είχαν αντλήσει 8,8 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ. Ένα χρόνο αργότερα το ποσό εκτινάχθηκε στα 40,5 δισ. ευρώ, ενώ στα τέλη του 2011 υπερέβαινε τα 120 δισ. για να φτάσει στα δυσθεώρητα επίπεδα των 140 δισ. το καλοκαίρι του 2012.

By