Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Τόμσεν: Για να μειωθούν οι φόροι πρέπει να μην απειληθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι

«Είναι πιθανόν να υπάρξει ένα νέο δάνειο. Όπως είναι επίσης πιθανόν να βρεθούν άλλοι τρόποι κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού»

stournaras-tomsen622-414_160314Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί πως κάποια φορολογικά μέτρα πρέπει να επεκταθούν, όπως η εισφορά αλληλεγγύης ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για την μείωση των φορολογικών βαρών είναι η σταθερότητα επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, γεγονός που συναρτάται από τις επιδόσεις του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, σημείωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πόλ Τόμσεν στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που πραγματοποίησε  με δημοσιογράφους με αφορμή την δημοσιοποίηση της έκθεσης του Ταμείου για την Ελλάδα.

Εν πρώτοις ο Δανός οικονομολόγος χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ύστερα από  έξι χρόνια ύφεσης η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει φέτος στην ανάπτυξη, ενώ στάθηκε τόσο στην επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές τόσο και στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Ο ίδιος χαρακτήρισε εντυπωσιακή τη δημοσιονομική προσαρμογή, λέγοντας πως καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να κάνει ότι απαιτείται στο δημοσιονομικό σκέλος. Ως προς τις διαρθρωτικές αλλαγές επεσήμανε τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στα εργασιακά. Καθυστερήσεις, που κατά τον κ Τόμσεν,  αντισταθμίσθηκαν μερικώς από τις παρεμβάσεις για την απελευθέρωση των αγορών υπηρεσιών και προϊόντων και το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.

Παράλληλα εξέφρασε με σαφήνεια την ανησυχία του για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών ξεκαθαρίζοντας πως το ΔΝΤ τοποθετεί σε υψηλότερα επίπεδα τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών σε σχέση με την Τράπεζα της Ελλάδος. Παρέπεμψε δε στα τεστ της ΕΚΤ που θα ανακοινωθούν το φθινόπωρο και υπογράμμισε πως σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες θα πρέπει να πειστούν να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες διαγραφές. Δήλωσε πάντως πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλές.

Για το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2015 -2016 είπε πως η τρόικα θέλει να καλυφθεί μέσω διαρθρωτικών παρεμβάσεων στη φορολογική διοίκηση και στη δημόσια διοίκηση και ότι επιδιώκεται η αποφυγή οριζόντων μέτρων που θα οδηγούσαν σε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.Όπως είπε, το Ταμείο θεωρεί πως   κάποια φορολογικά μέτρα πρέπει να επεκταθούν (εισφορά αλληλεγγύης) προσθέτοντας  ότι κάτι τέτοιο  θα αποφασισθεί το φθινόπωρο με την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού. Μάλιστα για το ενδεχόμενο μείωσης  των φορολογικών βαρών, σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο συνιστά «αντικειμενικό στόχο» του προγράμματος  ωστόσο για να υλοποιηθεί θα πρέπει να μην απειληθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Συνέδεσε δε την μείωση των φόρων με τη βελτίωση των επιδόσεων του φορο-εισπρακτικού μηχανισμού.

Για το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος είπε πως αυτό υφίσταται τονίζοντας παράλληλα ότι  η κάλυψη του σχετίζεται εν πολλοίς με τη δυνατότητα χρησιμοποίησης του αποθεματικού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας .Διευκρίνισε δε ότι εάν μετά τα τεστ της ΕΚΤ διαπιστωθεί πως οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών είναι μικρότερες θα μπορούσε μέρος των χρημάτων αυτών να μεταφερθεί εντός του προγράμματος. Ερωτηθείς για το εάν η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει ένα νέο δάνειο από την ΕΕ δεν το απέκλεισε  :«Είναι πιθανόν να υπάρξει ένα νέο δάνειο. Όπως είναι επίσης πιθανόν να βρεθούν άλλοι τρόποι κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού», σημείωσε.

Για τη βιωσιμότητα του χρέους είπε πως αυτή εξαρτάται από την υλοποίηση των αποφάσεων της ΕΕ , από την πορεία των μεταρρυθμίσεων και την καταγραφή των πρωτογενών πλεονασμάτων. Για το εάν θα ήταν προτιμότερη η επέκταση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων ή το «κούρεμα» του χρέους είπε πως υπήρξαν τα οφέλη από την προηγούμενη επέκταση των ωριμασμένων και ότι εάν υπήρχε εκ νέου επέκταση αυτή θα ήταν πρόσθετα καλοδεχούμενη.

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι να πετύχουμε το στόχο για το χρέος (110% του ΑΕΠ 2022) και αυτό δεν συνεπάγεται απαραίτητα κούρεμα», ανέφερε , και έφερε ως παράδειγμα τη μείωση των επιτοκίων των ομολόγων του προγράμματος SMP.

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του Γκίκα Χαρδούβελη στη θέση του υπουργού Οικονομικών είπε πως είναι θέμα αρχής να μην σχολιάζει πρόσωπα, ωστόσο σημείωσε πως γνωρίζει τον νέο υπουργό και ανυπομονεί να συνεργαστεί μαζί του ενώ για τον Γ. Στουρνάρα αν και δεν σχολίασε την πιθανή τοποθέτησή του στην Τράπεζα της Ελλάδος τόνισε πως χάρηκε για την συνεργασία που είχε μαζί του. «Χάρηκα που συνεργάσθηκα με τον Γιάννη» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, απέφυγε να σχολιάσει την παραίτηση του Χ. Θεοχάρη , ωστόσο ανέφερε πως τα «πισωγυρίσματα» δεν είναι επιθυμητά.

By