Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Υεμένη: Ένοπλος δολοφόνησε ηγέτη πολιτικού κόμματος

Στα δυτικά μέλη της Αλ Κάιντα κρατούν ομήρους 15 στρατιώτες

al kaida yemeni

Ο ηγέτης πολιτικού κόμματος δολοφονήθηκε στη Σαναά της Υεμένης από ένοπλο ενώ στα δυτικά της χώρας μέλη της Αλ Κάιντα κρατούν ομήρους 15 στρατιώτες, μετά από επίθεση όπου σκοτώθηκαν 18 άνθρωποι.

Ο Μοχάμεντ Αμπντελμαλέκ αλ Μουταουάκελ, γενικός γραμματέας του φιλελεύθερου κόμματος Ένωση Λαϊκών Δυνάμεων, δολοφονήθηκε από άνδρα που επέβαινε σε μοτοσικλέτα στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπως ανέφερε η κόρη του, Ράντια.

Ο πολιτικός, ο θάνατος του οποίου επιβεβαιώθηκε από νοσοκομειακή πηγή, πυροβολήθηκε στον λαιμό από τον δράστη ο οποίος πρόλαβε να διαφύγει.

Η δολοφονία του Μουταουάκελ σημειώνεται μία ημέρα μετά την ανακοίνωση ότι τα πολιτικά κόμματα της Υεμένης, μεταξύ των οποίων και η Ένωση Λαϊκών Δυνάμεων, κατέληξαν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών.

Εν τω μεταξύ, στη δυτική Υεμένη, άνδρες της Αλ Κάιντα κρατούν ομήρους 15 στρατιώτες μετά από επίθεση που εξαπέλυσαν το Σάββατο σε στρατόπεδο των δυνάμεων ασφαλείας στο Τζάμπαλ Ρας.

Δεκάδες μαχητές της Αλ Κάιντα επιτέθηκαν τη νύχτα στο στρατόπεδο και σκότωσαν 13 στρατιώτες ενώ τραυμάτισαν άλλους 10. Οι πέντε από τους τραυματίες υπέκυψαν αργότερα, στο νοσοκομείο όπου είχαν μεταφερθεί.

Μολονότι τρεις από τους επιτιθέμενους σκοτώθηκαν ακόμη, η Αλ Κάιντα «κατάφερε να καταλάβει το κτίριο«, ανέφερε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Στην περιοχή έχουν σταλεί ενισχύσεις από τη γειτονική πόλη Χοντέιντα και είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τους άνδρες της Αλ Κάιντα προκειμένου να απελευθερώσουν τους ομήρους και να αποσυρθούν από το στρατόπεδο, ανέφερε ο αρχηγός μιας τοπικής φυλής.

Κάτοικοι της περιοχής που μίλησαν τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ανέφεραν ότι η ατμόσφαιρα στο Τζάμπαλ Ρας είναι τεταμένη.

Οι μαχητές της Αλ Κάιντα έφτασαν στο Τζάμπαλ Ρας από την περιοχή Αλ Ουντάιν της γειτονικής επαρχίας Ιμπ, την οποία έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους μετά από σφοδρές συγκρούσεις με τους σιίτες αντάρτες της Ανσαρουαλάχ οι οποίοι επεκτείνουν ολοένα και περισσότερο την επιρροή τους στη δυτική και την κεντρική Υεμένη.

Η Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου θεωρείται από τις ΗΠΑ ως το πιο επικίνδυνο παρακλάδι της εξτρεμιστικής οργάνωσης και δρα κυρίως στη νότια και τη νοτιοανατολική Υεμένη.

By