Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Υπέρ ενός δραστικού «κουρέματος» του ελληνικού χρέους ο Χανς-Βέρνερ Ζιν

«Θα πρέπει να γίνει άφεση του χρέους της Ελλάδας και άλλων χωρών»

ifo

Υπέρ ενός δραστικού «κουρέματος» του ελληνικού χρέους τάσσεται ο πρόεδρος του ινστιτούτου Ifo Χανς-Βέρνερ Ζιν, εκ των κορυφαίων Γερμανών οικονομολόγων.

Παρουσιάζοντας στο Μόναχο το νέο του βιβλίο με τίτλο «The Euro Trap», ο Χανς-Βέρνερ Ζιν τάσσεται σαφώς πλέον υπέρ του κοινού νομίσματος, διατηρώντας ωστόσο τις ενστάσεις του στις αποφάσεις των ηγετών της Ευρώπης για τη διάσωση των υπερχρεωμένων χωρών.

Σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung, ο Ζιν που – όπως σημειώνεται – από νέος είναι ένθερμος ευρωπαίος και παθιασμένος με την Ελλάδα ταξιδευτής, αποστασιοποιείται σαφώς από τους ευρωσκεπτικιστές οικονομολόγους του κόμματος AfD (Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία).

Απορρίπτει το αίτημα των ευρωσκεπτικιστών για ένα «ευρώ του Βορρά» και ένα «ευρώ του Νότου», καθώς γνωρίζει τη σημασία που έχει για την Ευρώπη ο γαλλογερμανικός άξονας. Και όχι μόνο. «Ο Ζιν τάσσεται υπέρ του ευρώ, το οποίο όπως λέει θα πρέπει να διατηρηθεί.

Παράλληλα, ο Ζιν τοποθετεί τώρα ένα νέο πυροβόλο σε θέση βολής: το δραστικό «κούρεμα». Θα πρέπει να γίνει άφεση του χρέους της Ελλάδας και άλλων χωρών, μολονότι με αυτόν τον τρόπο επιβραβεύεται η εσφαλμένη τους συμπεριφορά, υποστηρίζει ο Γερμανός οικονομολόγος. «Σε διαφορετική, ωστόσο, περίπτωση οι χώρες αυτές δεν έχουν καμία δυνατότητα να ανακάμψουν», σημειώνει, σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung.

By