Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Υπέρ κουρέματος του ελληνικού χρέους ο Σόρος

Αναγκαίο είναι ένα νέο κούρεμα χρέους εκτιμά ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, προβλέποντας μάλιστα ότι έτσι θα επιστρέψουν οι ιδιώτες επενδυτές στην Ελλάδα.

soros

«Όλοι γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να πληρώσει τα χρέη της», δηλώνει ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος σε συνέντευξη του στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, εκτιμώντας ότι είναι αναγκαίο ένα νέο κούρεμα του χρέους και ότι τότε θα επιστρέψουν οι ιδιώτες επενδυτές στην Ελλάδα.

Ο θρυλικός Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής, ο οποίος το 1992 με την κερδοσκοπία του για τη βρετανική λίρα είχε αναγκάσει τη Μεγάλη Βρετανία να βγει από το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα, σημειώνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται μετά από πολύ κόπο λίγο πριν την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό της και προτείνει μία ολοκληρωμένη ελάφρυνση του χρέους.

«Γνωρίζω από συνομιλίες ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα επιστρέψουν στη χώρα, εάν υπάρξει κούρεμα των οφειλών προς το δημόσιο τομέα και εφόσον η Αθήνα πληροί τις προϋποθέσεις της τρόικας. Έτσι θα μπορούσε να ανακάμψει η Ελλάδα ταχύτατα», δηλώνει ο κ.Σόρος.

Το γερμανικό περιοδικό υπενθυμίζει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού χρέους κατέχει αυτή τη στιγμή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επομένως κούρεμα θα σήμαινε πως θα πληρώσουν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι.

Ο Σόρος αναγνωρίζει αυτά τα προβλήματα: «Ο δημόσιος τομέας δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να διαγράψει αυτά τα χρέη, γιατί αυτό θα έσπαγε μία σειρά από ταμπού, ιδιαίτερα για την ΕΚΤ». Πιστεύει όμως ότι αυτά τα ταμπού μπορούν να ξεπεραστούν, εάν υπάρξει γερμανική πρωτοβουλία. «Η Γερμανία θα έπρεπε να θυμηθεί ότι η ίδια μετά το Β” Παγκόσμιο Πόλεμο επωφελήθηκε επανειλημμένα από μειώσεις χρέους και επιμηκύνσεις, μεταξύ άλλων χωρών και από την Ελλάδα. Τώρα όμως εμφανίζεται αδιάλλακτη», σχολιάζει ο μεγαλοεπενδυτής.

Ο Σόρος θυμίζει επίσης ότι η γαλλική επιμονή σε υψηλές πολεμικές αποζημιώσεις μετά τον Ά Παγκόσμιο συνέβαλε στην άνοδο του Χίτλερ. «Ακροδεξιές ομάδες όπως η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα δεν είναι συγκρίσιμες με αυτό, υπάρχει όμως μία τάση σε παρόμοια κατεύθυνση: Λαϊκισμός και εξτρεμισμός», σχολιάζει.

Εκτιμά δε ότι εάν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν αλλάξει πολιτική, η πρωτιά της στις γερμανικές εκλογές θα αποδειχθεί πύρρειος νίκη: «Η κατάσταση, η οποία προέκυψε από την κρίση, δεν είναι ούτε σταθερή, ούτε ανεκτή. Εάν δεν αναλάβει τις ευθύνες της η Γερμανία, θα οδηγηθούμε σε κατάρρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση υπέρ των γερμανικών συμφερόντων και η Ευρώπη θα βρισκόταν σε χειρότερο σημείο από ότι πριν την έναρξη της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By