Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Υπεγράφη η συμφωνία Σερβίας-Ρωσίας για τον South Stream

Η ροή φυσικού αερίου στη Σερβία μέσω του South Stream θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του 2016

fusiko aerio-gas

Συμφωνία για την κατασκευή του τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου South Stream που θα διέρχεται από τη Σερβία, ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ , υπέγραψαν την Τρίτη στο Βελιγράδι η σερβική εταιρεία South Stream Serbia και η ρωσική Centar Gas.

Κατά την τελετή υπογραφής της σύμβασης, οι διευθυντές της South Stream Serbia, Ντούσαν Μπαγιάτοβιτς και Αλεξάνταρ Σιρομιάτιν, και ο γενικός διευθυντής της Centar Gas, Στάνισλαβ Ανικιέγιεβ, έκαναν λόγο για μια ιστορική μέρα για τον τομέα ενέργειας στη Σερβία και τόνισαν ότι η ροή φυσικού αερίου στη Σερβία μέσω του South Stream θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του 2016.

«Σήμερα ολοκληρώθηκε ένα μεγάλο έργο», είπε ο κ. Μπαγιάτοβιτς, ενώ ανακοίνωσε ότι σύντομα θα υπογραφεί και η σύμβαση πίστωσης για το σερβικό τμήμα του αγωγού σημειώνοντας ότι έχουν διασφαλιστεί οι πόροι. Όπως είπε, η South Stream Serbia θα λάβει πίστωση ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ από την Gazprom.

Το τμήμα του αγωγού South Stream στη σερβική επικράτεια θα έχει μήκος 422 χιλιόμετρα, ενώ διακλαδώσεις του θα κατασκευαστούν στην Κροατία και στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης. Όταν ολοκληρωθεί το έργο η πλήρης δυναμικότητα του αγωγού θα είναι 41 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Ο αγωγός South Stream, ο οποίος πρόκειται να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας σε χώρες της νότιας και κεντρικής Ευρώπης, έχει ως στόχο τη διαφοροποίηση των διαδρομών εξαγωγής του ρωσικού φυσικού αερίου.

By