Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΥΠΕΚΑ: Τεράστιας σημασίας η απεμπλοκή του υδροηλεκτρικού έργου της Μεσοχώρας

«Έχουν ήδη επενδυθεί 283 εκ. ευρώ, ενώ για την ολοκλήρωσή του απαιτούνται ακόμη έργα 20 εκ. ευρώ»

 ypeka

Για έργο μεγάλης περιβαλλοντικής, ενεργειακής και αναπτυξιακής σημασίας κάνει λόγο η εξαγγελία του ΥΠΕΚΑ αναφορικά με την απεμπλοκή του υδροηλεκτρικού έργου της Μεσοχώρας.

Ύστερα από τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ και της κυβερνητικής εκπροσώπου, Σοφίας Βούλτεψη, για την απόφαση έγκρισης των Σχεδίων Διαχείρισης Υδατικών Πόρων Θεσσαλίας και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας που υπέγραψε ο κ. Ταγαράς και την απεμπλοκή του υδροηλεκτρικού έργου, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Στην Ελλάδα που ξεπερνά την κρίση, η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι σημαντικός πυλώνας ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης».

Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός «από το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας θα παράγονται ετησίως 360 GWh (γιγαβατώρες), ενέργεια που ισοδυναμεί με το 10% της συνολικά παραγόμενης ενέργειας στη χώρα από υδροηλεκτρικά έργα».

Επιπλέον, επεσήμανε ότι «με την αποθηκευτική ικανότητα των 250 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, συμβάλει αποτελεσματικά στην αντιπλημμυρική προστασία των κατάντη περιοχών και παράγει καθαρή, πράσινη ενέργεια, περιορίζει τις εκπομπές ρύπων, παρέχει επάρκεια παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα της χώρας ιδίως τις ώρες αιχμής».

Με την σειρά του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς επισήμανε ότι  «το έργο αξιοποιεί τα νερά του Αχελώου για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και επαναφέρει τα νερά στη φυσική κοίτη του ποταμού, προάγει την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, αυξάνει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Είναι ένα έργο με μεγάλη περιβαλλοντική, ενεργειακή και αναπτυξιακή σημασία για τον τόπο».

Από το έργο της Μεσοχώρας, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε βαθμό ωριμότητας 95%, αναμένεται να αυξηθεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ικανής να καλύψει τις ανάγκες π.χ του νησιού της Κέρκυρας ή των νησιών Λέσβου και Χίου μαζί ή εναλλακτικά της περιοχής Περιστερίου στην Αττική.

Το έργο είχε ξεκινήσει το 1986, όμως σταματήσει το 2011 κοστίζοντας στο κράτος 25 εκατομμύρια από οφειλές στην ΔΕΗ. Οι συνολικές απώλειες φτάνουν τα 300 εκατ. ευρώ.

Πάντως όπως έκανε γνωστό ο υπουργός ΠΕΚΑ, «έχουν ήδη επενδυθεί 283 εκ. ευρώ, ενώ για την ολοκλήρωσή του απαιτούνται ακόμη έργα 20 εκ. ευρώ και κόστος απαλλοτριώσεων περίπου 90 εκ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά είναι διαθέσιμα, θα καλυφθούν από την ΔΕΗ και ο συνολικός χρόνος για την αποπεράτωση του έργου υπολογίζεται σε δύο χρόνια».

By