Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

ΥΠΕΞ Γερμανίας: Απαισιόδοξος για την εύρεση λύσης στο Ουκρανικό

«Δεν υπάρχει λόγος για αισιοδοξία στην παρούσα κατάσταση»

stainmager

Την απαισιοδοξία του εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ σχετικά με την εύρεση λύσης στην κρίση μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας.

Ο υπουργός σημείωσε ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να εργαστούν σκληρά για να εφαρμόσουν την εκεχειρία η οποία συμφωνήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Δεν υπάρχει λόγος για αισιοδοξία στην παρούσα κατάσταση», είπε ο κ. Σταϊνμάιερ στην κοινή συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δουλέψουμε σκληρά, να εργαστούμε σκληρά για να πείσουμε τους εμπλεκόμενους ότι η ειρηνευτική διαδικασία η οποία είχε αρχίσει, προφανώς δεν θα λειτουργήσει από μόνη της», πρόσθεσε.

Ο Γερμανός υπουργός, στην πρώτη του επίσκεψη στη Μόσχα από τον περασμένο Φεβρουάριο, είπε επίσης ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι. «Πρέπει να αντιληφθούμε ότι, 25 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, βλέπουμε για άλλη μια φορά να επικρατεί βουβαμάρα αντί για τον διάλογο, απομόνωση αντί για ανταλλαγή και αντιπαράθεση αντί για συνεργασία», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο κ. Λαβρόφ υποστήριξε ότι το Κίεβο και οι αποσχιστικές αρχές επαρχιών της ανατολικής Ουκρανίας θα πρέπει να αρχίσουν ουσιαστικό διάλογο, λαμβάνοντας υπ” όψη και τα αποτελέσματα των εκλογών οι οποίες διεξήχθησαν και στις δύο περιοχές, Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.

Υπενθυμίζεται ότι οι συγκεκριμένες «εκλογές» δεν αναγνωρίστηκαν από καμία χώρα, ενώ ακόμη και η Ρωσία τόνισε ότι τις σέβεται, χωρίς να προχωρήσει σε επίσημη αναγνώριση των αποτελεσμάτων τους.

Ο Ρώσος υπουργός είπε ότι Μόσχα και Βερολίνο συμφωνούν ότι είναι αναγκαίο να επιλυθεί η κρίση και υπογράμμισε ότι η Ρωσία στηρίζει τις συμφωνίες του Μινσκ για εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία.

By