Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μέρκελ: Δεν υπάρχει ευημερία με «βερεσέ»

Μετά από αρκετές ημέρες συζητήσεων περί των πλουσίων στην Eυρώπη, η Γερμανίδα καγκελάριος αποφάσισε να παρέμβει.

 merkel«Οι πολίτες των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου δεν είναι πλουσιότεροι από τους Γερμανούς» δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ, που έκανε ένα ακόμα βήμα πιο πέρα  χαρακτηρίζοντας «παραμορφωμένη» την έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Bild, η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρει πως «καθαρά στατιστικά, τα νοικοκυριά σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ελλάδα ή η Κύπρος είναι πιο πλούσια από ό,τι εμείς». Προειδοποιεί, ωστόσο, πως «η στατιστική είναι παραμορφωμένη».  Στις χώρες του Νότου πολλοί περισσότεροι άνθρωποι έχουν σπίτια ως πρόνοια για τα γηρατειά τους, ξεκαθαρίζει  η καγκελάριος σε αντίθεση με τη Γερμανία που υπάρχουν ισχυρά ασφαλιστικά ταμεία, υποστηρίζει.  Στην έρευνα της ΕΚΤ δεν συμπεριελήφθησαν οι συνταξιοδοτικές αξιώσεις των Γερμανών ούτε η περιουσία που διαθέτουν στο εξωτερικό, τόνισε η Άγκελα  Μέρκελ.

Αναφερόμενη στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, η Γερμανίδα καγκελάριος επισημαίνει ότι έχουν, «είτε λιγότερο είτε περισσότερο, ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες προκειμένου να μπουν σε σταθερό δρόμο» και αναγνωρίζει ότι «αυτές οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν οδυνηρές περικοπές -είναι γεγονός- και πολλοί άνθρωποι υποφέρουν». Διευκρινίζει ωστόσο ότι «κάθε χώρα μπορεί μακροπρόθεσμα να επιβιώσει μόνο με τα δικά της μέσα και κάθε χώρα χρειάζεται μια ανταγωνιστική οικονομία, μια βιομηχανική βάση, μικρή μεγάλη και πρέπει να είναι σαφές προς όλους ότι δεν υπάρχει πια ευημερία με «βερεσέ»». Αναδεικνύει μάλιστα τη Γερμανία ως παράδειγμα χώρας, η οποία πριν από δέκα χρόνια θεωρείτο «ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης» και σήμερα αποτελεί απόδειξη αποτελεσματικότητας των μεταρρυθμίσεων.

Σε ότι αφορά την ασφάλεια των καταθέσεων στις γερμανικές τράπεζες, έπειτα από το σχέδιο που εφαρμόστηκε στην Κύπρο, επανέλαβε ότι η εγγύηση που είχε δώσει η ίδια και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ το 2008 ισχύει απολύτως.

Υπενθυμίζεται πως η συγκεκριμένη έκθεση αποτέλεσε τη βάση για εκτενές ρεπορτάζ του περιοδικού Der Spiegel, το οποίο κατέληγε  στο συμπέρασμα ότι για να μειωθούν τα χρέη του ευρωπαϊκού Νότου θα πρέπει τα κράτη να χρησιμοποιήσουν τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτών τους περισσότερο από ό,τι έχουν κάνει μέχρι σήμερα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By