Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Υπερβαίνουν τα 70 δις τα «κόκκινα» δάνεια

Οι καθυστερήσεις αφορούν κατά 26,1% τα στεγαστικά , 31,8% τα επιχειρηματικά  και 47,3% τα καταναλωτικά δάνεια

daneia

 

Σχέδιο τριών σημείων για την αύξηση της εισπραξιμότητας προσανατολίζονται οι τράπεζες προκειμένου να αντιμετωπίσουν το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων που έχουν ξεπεράσει τα Με τα «κόκκινα» δάνεια να έχουν ξεπεράσει  τα 70 δισ. ευρώ.   Το σχέδιο στο οποίο προσανατολίζονται περιλαμβάνει τρία σημεία, με αύξηση εισπραξιμότητας, αναδιαρθρώσεις και πωλήσεις χαρτοφυλακίων.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος αποκαλύπτουν το μέγεθος του προβλήματος. Συγκεκριμένα  στο τέλος του 2013, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έφτασαν στο 31,9%- από το 24,5% που βρίσκονταν ένα χρόνο νωρίτερα- ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί σε περισσότερα από 70 δισεκατομμύρια. Οι καθυστερήσεις αφορούν κατά 26,1% τα στεγαστικά (από 21,4%), 31,8% τα επιχειρηματικά (από 23,4%) και 47,3% τα καταναλωτικά δάνεια (από 38,8%).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», οι τράπεζες προσανατολίζονται στα εξής :

Αύξηση εισπραξιμότητας. Οι τράπεζες θα εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να πετύχουν την αύξηση των εισπράξεων από την αποπληρωμή μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πρόκειται για δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν μεν μεγάλες δυσκολίες, ωστόσο είναι σε θέση να αποπληρώσουν μέρος των οφειλών τους.

Αναδιαρθρώσεις. Οι τράπεζες θα ξεχωρίσουν δάνεια επιχειρήσεων που εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να επανέλθουν σε βιώσιμη πορεία εφόσον ληφθούν κάποια γενναία μέτρα, μεταξύ των οποίων μπορεί να είναι η μετοχοποίηση μέρους των υποχρεώσεων.

Πώληση προβληματικών δανείων. Οι τράπεζες θα επιδιώξουν να απαλλαγούν από δάνεια που θεωρείται ότι εμφανίζουν μικρές πιθανότητες να επανέλθουν σε μια κανονικότητα αποπληρωμών, πουλώντας τα σε εξειδικευμένες εταιρείες.

By