Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Υπερφορολογούμαστε και με τη «βούλα» της Κομισιόν

Χθές ήταν η σειρά της Κομισιόν και της Eurostat, να αποδείξουν με τα στοιχεία τους ότι κάτι δεν πάει καλά με το ελληνικό φορολογικό σύστημα

foroi-epixeiriseis

Τις τελευταίες ημέρες όλο και πληθαίνουν οι ειδήσεις οι οποίες αποδεικνύουν ότι οι φορολογική πολιτική που ακολουθείται στη χώρα μας για το μόνο που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί είναι για την επιτυχία της.

Για παράδειγμα, πρίν από λίγες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών παραδέχτηκε ότι η αύξηση του Ειδικού Φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης όχι μόνο δεν πέτυχε το στόχο του, αλλά προκάλεσε σημαντικές απώλειες εσόδων εξαφανίζοντας παράλληλα την κατανάλωση.

Χθές ήταν η σειρά της Κομισιόν και της Eurostat, να αποδείξουν με τα στοιχεία τους ότι κάτι δεν πάει καλά με το ελληνικό φορολογικό σύστημα.

Σύμφωνα με τη Eurostat, τα τελευταία χρόνια τα έσοδα από φόρους αυξήθηκαν στη χώρα μας, καταγράφοντας μία από τις μεγαλύτερες ανόδους μεταξύ των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης. Για παράδειγμα τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκαν στην Ελλάδα από 32,4% του ΑΕΠ το 2011 σε 33,7% το 2012. Αντίστοιχα στην Ελλάδα ο φόρος επί της εργασίας αυξήθηκε από 30,9% το 2011 σε 38%.

Όμως η ίδια μελέτη αναφέρει ότι τα έσοδα από τον εταιρικό φόρο μειώθηκαν από 25% το 2011 σε 21,8% το 2012, και τα έσοδα από τον φόρο επί της κατανάλωσης μειώθηκαν από 38,6% το 2011 σε 36,3% το 2012.

Με μια πρώτη ανάγνωση των στοιχείων θα μπορούσε να πεί κανείς ότι ο στόχος αύξησης των εσόδων επετεύχθη, γεγονός που σημαίνει ότι επιτέλους στα κρατικά σημεία ξεκίνησε να εισέρχεται ¨φρέσκο” χρήμα. Όμως, αυτό το φρέσκο χρήμα για ακόμα μια φορά έρχεται από τις τσέπες των γνωστών “υποζυγίων” καθώς τα έσοδα από τους εργαζόμενους αυξήθηκαν, ενώ από τις επιχειρήσεις μειώθηκαν.

Προφανώς και η μείωση των εσόδων από τις επιχειρήσεις αντανακλά την κατάρρευση που έχει ζήσει η αγορά τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, αντανακλά για ακόμα μια φορά την αδυναμία του φοροελεγκτικού μηχανισμού να πατάξει τη φοροδιαφυγή, η οποία και μέσα στην κρίση συνεχίζει να κάνει πάρτυ.

Αποτέλεσμα αυτής της άνισης μεταχείρισης των εργαζόμενων (που στην πλειονότητα τους δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν) σε σχέση με τους φοροφυγάδες, είναι η έστω και οριακή πτώση του φόρου επί της κατανάλωσης ο οποίος μειώθηκε από 16,3% σε 16,2%.

Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, έκθεση αποκαλύπτει ότι η χώρα μας είναι 8η μεταξύ των 28 της ΕΕ όσον αφορά τους φόρους στα καύσιμα και ακόμη υψηλότερα, στην πέμπτη θέση, όσον αφορά τους φόρους στα ακίνητα.

Το πείραμα λοιπόν της υπερφολόγησης είναι προφανές ότι απέτυχε, καθώς τα έσοδα υποχώρησαν, η κατανάλωση μειώθηκε και η φοροδιαφυγή παρέμεινε στο ύψος της. Παρόλα αυτά η τρόικα συνεχίζει να ζητά διατήρηση κάθε είδους χαρατσιού, λες και δεν έχει συμβεί τίποτα.
Αλέξανδρος Κλώσσας

(Visited 1 times, 1 visits today)
By