Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Υπερψηφίστηκε η αυτόνομη πορεία της ΔΗΜΑΡ

Αύριο η εκλογή του νέου προέδρου με τον Φώτη Κουβέλη να θέτει κανονικά υποψηφιότητα

fosphotos.com | Menelaos Myrillas

 

Την απόφαση να συνεχίσει την αυτοτελή πορεία του το κόμμα πήραν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς στην τρίτη μέρα του συνεδρίου τους.

Με 30 λευκά, χωρίς «κατά», υπερψηφίστηκαν οι θέσεις που προσδιορίζουν την πολιτική κατεύθυνση της ΔΗΜΑΡ και κατά πλειοψηφία, χωρίς να γίνει καταμέτρηση, απορρίφθηκε πρόταση για την ανάγκη να υπάρξει εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση μόνο με αριστερές ριζοσπαστικές δυνάμεις. Εγκρίθηκε και το νέο καταστατικό του κόμματος.

Στην ομιλία του, που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο αρχηγός Φώτης Κουβέλης εξέφρασε την πεποίθηση του ότι το κόμμα του θα μπορέσει να κάνει ολική επαναφορά στην θεση που βρισκόταν πριν τις Ευρωεκλογές.

«Εκτιμώ ότι η ΔΗΜΑΡ μπορεί, αν και δύσκολα, αλλά με αγώνα μπορεί να εξασφαλίσει την ολική της επαναφορά. Μπορεί να σταθεί στα πόδια της με συλλογικότητα και κοινή προσπάθεια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης και όσον αφορά την μέχρι τότε ροπή της ΚΟ για αυτόνομη λειτουργία του κόμματος ανέφερε:

«Στρατηγική επιδίωξη, η συγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού με την αριστερή σοσιαλδημοκρατία, την οικολογία και τη ριζοσπαστική αριστερά που βρίσκεται και στον ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα την ανάγκη εναλλακτικής προοδευτικής διακυβέρνησης. (…) Ακούω ότι πάμε στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρόκειται περί αυτού. Σήμερα διαμορφώνεται ένα τοπίο για τη μεταμνημονική Ελλάδα και δεν θα προκύψει αν δεν υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση στη χώρα».

Ο κ. Κουβέλης, παραδέχθηκε αδυναμίες και ελλείψεις για χειρισμούς που έγιναν, ωστόσο απέδωσε την κατάσταση της ΔΗΜΑΡ, πέραν των αδυναμιών της, στις επιθέσεις που δέχθηκε γιατί αποχώρησε από την κυβέρνηση. «Δεν χρωστά η ΔΗΜΑΡ και αυτοί που δεν τους χρωστάμε ήθελαν να μείνει η ΔΗΜΑΡ σε μια κυβέρνηση που θα εφάρμοζε τη συγκεκριμένη πολιτική. Είπα κάποια στιγμή ότι από τα χτυπήματα θα ήταν διάστικτο το σώμα μας. Αλλά τους πονάει γιατί η ΔΗΜΑΡ αρνήθηκε και έφυγε από την κυβέρνηση».

Όσον αφορά την έντονη κριτική που δέχθηκε για την παραίτηση του και τον τρόπο που την χειρίστηκε ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ ανέφερε ότι η «εκείνες τις πρώτες δραματικές ώρες ότι είναι στη διάθεση των οργάνων του κόμματος (σσ: η παραίτησή του) για να μη υπάρξουν, από το βαρύ κλίμα του αποτελέσματος, φυγόκεντρες τάσεις«.

Μάλιστα ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος για την αρχηγεία του κόμματος. «Δήλωσα θα είμαι υποψήφιος ξανά και θα αποφασίσει το συνέδριο», ανέφερε.

Τέλος επανέλαβε ότι παρότι νιώθει «κολακευμένος» από τις φωνές που τον θέλουν να αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας, «δεν ενδιαφέρεται«.

Αύριο θα διεξαχθούν η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου. Μαζί με τον Φώτη Κουβέλη υποψήφιος είναι και ο Δημήτρης Λουκάς. Ακόμη θα αποφασιστούν τα μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής.

By