Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Υποβρύχια… χτυπήματα διαμέσω ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Υποβρύχια… χτυπήματα διαμέσω ΝΔ

samaras venizelos

Να φέρει προ των ευθυνών της τη ΝΔ επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις ευθύνες του Ευάγγελου Βενιζέλου για το σκάνδαλο των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και των υποβρυχίων. Κύκλοι της Κουμουνδούρου παραπέμπουν στις προ ενός έτους δηλώσεις του νυν υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη για το επίμαχο θέμα, με σκοπό να αποκλείσουν κάθε ενδεχόμενο επιχείρησης να βγει εκτός κάδρου των ευθυνών ο νυν υπουργός Εξωτερικών. 

«Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος υπήρξε βασικός συνήγορος του κ. Τσοχατζόπουλου στην Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο των TORM1, δεν δικαιούται, πλέον, να σιωπά. Είναι, άλλωστε ο ίδιος που – το 2010 – αναθεώρησε την επαχθή σύμβαση Τσοχατζόπουλου, για τα υποβρύχια, αποδεχόμενος ακόμη επαχθέστερους όρους. Για παράδειγμα: Δέσμευσε το Δημόσιο να καταβάλλει τα οφειλόμενα ποσά σε τακτές ημερομηνίες, χωρίς, όμως, να δεσμεύσει την κατασκευάστρια εταιρία, για αντίστοιχη πρόοδο των εργασιών. Και χωρίς να προβλέψει εγγυητικές επιστολές, καλής εκτέλεσης ή έγκαιρης παράδοσης. Οι κύριοι Τσοχατζόπουλος και Βενιζέλος, ως υπουργοί Εθνικής Άμυνας, με τις δύο αυτές συμβάσεις, πέτυχαν το ακατόρθωτο. Να έχουμε πληρώσει πάνω από δύο δισ. ευρώ, αλλά – αντί των οκτώ – να έχουμε παραλάβει, μετά από 12 χρόνια, μόνο ένα υποβρύχιο. Και αυτό με προβλήματα, τα οποία διορθώθηκαν εκ των υστέρων. Η Νέα Δημοκρατία, όπως ήταν φυσικό, ούτε ψήφισε την κύρωση της σύμβασης Βενιζέλου, ούτε την υλοποίησε από το Νοέμβριο του 2011, μέχρι σήμερα», έλεγε το 2012 ο κ.Μιχελάκης, υπενθυμίζουν χαρακτηριστικά στο ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κουμουνδούρου, όπως είχε σημειώσει μέρες τώρα το thepaper.gr, δεν πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες να αφήσει το ζήτημα των υποβρυχίων να «ξεφουσκώσει», κρατώντας το ψηλά στην πολιτική ατζέντα και πιέζοντας για τη σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής για τυχόν ποινικές ευθύνες του νυν υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Χαρακτηριστικά σημειώνουν πως η ΝΔ δεν μπορεί τώρα να κάνει πίσω στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, όταν η ίδια πριν από ένα χρόνο έκανε λόγο για τεράστιο πολιτικό, οικονομικό και εξοπλιστικό σκάνδαλο, το οποίο οφείλει να διερευνηθεί. Εκτός αυτού, η Συγγρού, όπως σημειώνουν στο ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται στη δύσκολη θέση να πρέπει να αναιρέσει τα λεγόμενά της αν επιχειρήσει να καλύψει τον κ. Βενιζέλο, καθώς καταψήφισε την κύρωση της σύμβασης για την… αμνήστευση των Γερμανών και τη μεταφορά των ναυπηγείων στον Ισκαντάρ Σάφα.

Για τη σύμβαση του 2010, για την οποία οι Έλληνες φορολογούμενοι πλήρωσαν 2,5 δισ. ευρώ, χωρίς το ελληνικό κράτος να παραλάβει ποτέ τα παραγγελθέντα υποβρύχια, υπάρχουν τεράστιες ευθύνες, οι οποίες βαραίνουν τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας και σημερινό αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, όπως επίσης και τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αναφέρουν χαρακτηριστικά στην Κουμουνδούρου. Παράλληλα σημειώνουν πως την ίδια στιγμή 1200 απολυμένοι εργαζόμενοι των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, όπου συντελείται ένα έγκλημα σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, βρίσκονται στο δρόμο.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By