Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΥΠΟΙΚ: Ανακριβή τα περί «αρπαγής» της ακίνητης περιουσίας

Πως σχολιάζει τα δημοσιεύματα του τύπου, για το νέο φόρο ακίνητης περιουσίας

akinita660_141113Ανακριβή χαρακτηρίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης  τα δημοσιεύματα περί δήθεν «αρπαγής» ή «δήμευσης» της ακίνητης περιουσίας, ενώ τονίζεται ότι δείχνουν πλήρη άγνοια του νέου φορολογικού σχεδίου.

Παράγοντες του υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουνότι όλα τα κτίσματα θα φορολογηθούν λιγότερο από φέτος, είτε βρίσκονται σε αστικές είτε σε μη αστικές περιοχές και η συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων θα πληρώσουν λιγότερα. Ειδικότερα στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το 75-80% θα πληρώσουν λιγότερα, είτε βρίσκονται σε αστικές είτε σε μη αστικές περιοχές, το 15% των φορολογουμένων θα πληρώσουν περίπου τα ίδια , ανάλογα με τη σύνθεση της περιουσίας τους, δηλαδή ανάλογα με το αν η περιουσία τους είναι κυρίως σε κτίσματα ή αστικά οικόπεδα.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι μόνο το 5% των φορολογουμένων (περί τις 290 χιλιάδες φυσικά πρόσωπα κι όχι 400 χιλιάδες, όπως εσφαλμένα αναφέρεται) θα πληρώσουν παραπάνω από φέτος, αλλά όχι υπέρμετρα.

Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι δεν θα υπάρχει «διπλή φορολόγηση», όπως κακώς αναφέρεται. «Απλώς όσοι έχουν συνολική ατομική περιουσία πάνω από 300 χιλιάδες (εξαιρούνται τα αγροτεμάχια) θα φορολογηθούν αναλογικά περισσότερο για λόγους προοδευτικότητας. Κι αυτό αφορά μόνο το 5% των φορολογουμένων που έχουν περιουσία πάνω από 300 χιλιάδες. Κι από αυτούς δεν θα πληρώσουν όλοι περισσότερο από φέτος», καταλήγει η ανακοίνωση.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By