Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΥΠΟΙΚ: Ικανοποίηση για την πορεία ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβρη

Στον αντίποδα οι εφορίες έλαβαν χιλιάδες προσφυγές κατά του φόρου

eniaios foros idioktisias akinitwn enfia

 

Ικανοποίηση εκφράζεται στις τάξεις του υπουργείου Οικονομικών με τα αποτελέσματα από τις πρώτες παραλαβές του ΕΝΦΙΑ να κινούνται σε πολύ θετικά επίπεδα.

Υψηλόβαθμα στέλεχοι του ΥΠΟΙΚ ανεφέραν ότι τα έσοδα του Σεπτεμβρίου κινήθηκαν σε υψηλότερα ποσοστά απ΄ότι αναμενόταν και 16% περισσότερο από τα ποσά που είχαν συγκεντρωθεί την περσινή χρονιά.

Σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ, σημείωσαν ότι δεν υπάρχει ακόμα «σπάσιμο» των εσόδων για είναι σαφής η συμβολή του, όμως, όπως υπογράμμισαν, οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ικανοποιητική πορεία του φόρου.

Παρά το θετικό κλίμα είναι τεράστιος ο αριθμός των προσφυγών κατά του φόρου από τους φορολογούμενους όμως. Κατά χιλιάδες λάμβαναν οι εφορίες τους φακέλους με τις αμφισβητήσεις για τα αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ αλλά και τη συνταγματικότητα του φόρου.

Στοιχεία από τις αρμόδιες διευθύνσεις για το πλήθος των προσφυγών δεν δίνονται, αλλά για να αναγκαστεί η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων να βγάλει εγκύκλιο με οδηγίες, είναι σαφές ότι υπάρχει πρόβλημα.

Στην εγκύκλιο της κ. Κατερίνας Σαββαΐδου αναφέρεται ότι «λόγω της υποβολής μεγάλου αριθμού ενδικοφανών προσφυγών κατά πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α.» παρέχονται οδηγίες για την παραλαβή και διαβίβαση των ενδικοφανών προσφυγών, στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών.

Αντισυνταγματικότητα, αμφισβήτηση αντικειμενικών αξιών, αιτήματα απαλλαγών, οικονομική αδυναμία, διόρθωση στοιχείων Ε9, είναι οι κυριότεροι λόγοι που οι φορολογούμενοι προσφεύγουν στις ενδικοφανείς προσφυγές.

Σύμφωνα με τις οδηγίες Σαββαΐδου, οι ενδικοφανείς προσφυγές που υποβάλλονται στις εφορίες πρωτοκολλούνται αυθημερόν και στη συνέχεια καταχωρίζονται στη σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών. Στη συνέχεια οι προσφυγές  διαβιβάζονται συγκεντρωτικά (σε φυσική μορφή) στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών.

Κατά παρέκκλιση της διαδικασίας που ακολουθείται συνήθως, η αρμόδια φορολογική αρχή δεν συγκροτεί ηλεκτρονικό φάκελο της υπόθεσης και δεν συντάσσει έγγραφο αιτιολογημένων απόψεων επί των ισχυρισμών που προβάλλει ο υπόχρεος.

Αντί για το έγγραφο απόψεων συμπληρώνεται ο πίνακας (στην ηλεκτρονική εφαρμογή), όπου καταχωρίζονται κωδικοποιημένοι οι λόγοι της προσφυγής. Για την διευκόλυνση των υπηρεσιών οι λόγοι των προσφυγών έχουν κωδικοποιηθεί ως εξής:
1 : Αντισυνταγματικότητα
2 : Αμφισβήτηση Αντικειμενικών αξιών
3 : Αιτήματα απαλλαγών άρθ.7 Ν 4223/2013
4 : Οικονομική αδυναμία
5 : Διόρθωση στοιχείων Ε9
6 : Άλλα θέματα

Στην εγκύκλιο της ΓΓ τονίζει ότι οι αρμόδιες εφορίες αναλαμβάνουν την παραλαβή, την ηλεκτρονική καταχώριση και την διαβίβαση των ενδικοφανών προσφυγών κατά πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α.

By