Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΥΠΟΙΚ: Πρωτογενές πλεόνασμα 2,4 δισ. στο 10μηνο 2014

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού είναι 3% χαμηλότερα έναντι του επικαιροποιημένου στόχου

pleonasma

Στα 2,40 δισ. ευρώ ανήλθε το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού στο 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2014, αποκλίνοντας οριακά έναντι του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2,44 δισ. ευρώ.

Η εν λόγω εξέλιξη οφείλεται στο γεγονός ότι τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στο 10μηνο σε 37,55 δισ. ευρώ, 3% χαμηλότερα έναντι του επικαιροποιημένου στόχου.

Παρουσιάζοντας σήμερα Πέμπτη τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε πως το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 10μηνο στα 2,4 δισ. ευρώ ή στο 1,3% του ΑΕΠ. Το δημοσιονομικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 2,7 δισ. ευρώ ή στο 1,5% του ΑΕΠ, έναντι στόχου στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για έλλειμμα 3,1 δισ. ευρώ.

«Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη και υπερκάλυψη του δημοσιονομικού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5% του ΑΕΠ το 2014», είπε ο κ. Σταϊκούρας, επαναλαμβάνοντας πως όσο επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι, τόσο διευρύνονται οι βαθμοί ελευθερίας για την περαιτέρω μείωση του φορολογικού βάρους νοικοκυριών και επιχειρήσεων. «Η εξάντληση των περιθωρίων για φορολογικές ελαφρύνσεις αποτελεί βασική επιδίωξή μας», τόνισε.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός υπογράμμισε πως τα καθαρά έσοδα του Προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στο 10μηνο χαμηλότερα έναντι του στόχου του Μεσοπρόθεσμου και ανήλθαν στα 37,6 δισ. ευρώ (χαμηλότερα κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ έναντι του στόχου). Όπως είπε ο κ. Σταϊκουρας αυτό οφείλεται στις υψηλότερες κατά 270 εκατ. ευρώ επιστροφές φόρων, στην είσπραξη δύο λιγότερων δόσεων του ΕΝΦΙΑ που οδήγησαν σε απόκλιση 885 εκατ. ευρώ, αλλά και στο γεγονός ότι πολλοί πολίτες δεν κατέβαλαν οφειλές αναμένοντας την υλοποίηση του νέου πλαισίου ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών. «Οι εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ, κατά τους δύο πρώτους μήνες συλλογής του, ανήλθαν στα 1,2 δισ. ευρώ», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Αναφερόμενος στις δαπάνες τόνισε πως στο 10μηνο παρέμειναν σταθερά μειωμένες. Οι πρωτογενείς δαπάνες διαμορφώθηκαν στα 33,8 δισ. ευρώ, περίπου 2 δισ. ευρώ χαμηλότερα από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, και 1,5 δισ. ευρώ καλύτερα από το στόχο του Μεσοπρόθεσμου. Μάλιστα, τον Οκτώβριο οι πρωτογενείς δαπάνες ήταν 160 εκατ. ευρώ ή 4% χαμηλότερες έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα.

Για τις δαπάνες τόκων ο υπουργός τόνισε πως στο 10μηνο ήταν σημαντικά μειωμένες έναντι τόσο της περυσινής περιόδου (περίπου 450 εκατ. ευρώ) όσο και έναντι του στόχου (400 εκατ. ευρώ). Για τη χρήση δε του αποθεματικού του Τακτικού Προϋπολογισμού είπε πως μέχρι σήμερα, έχουν διατεθεί περίπου 850 εκατ. ευρώ ή το 75% του αποθεματικού που προβλέπονταν στον Προϋπολογισμό, συμπεριλαμβανομένων των 300 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν, τον Οκτώβριο, στα νοσοκομεία για την κάλυψη ανεξόφλητων υποχρεώσεών τους.

Τέλος, από τα στοιχεία προκύπτει πως οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αυξήθηκαν στο 10μηνο σημαντικά και διαμορφώθηκαν περίπου στα 4,1 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 24% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, συμβάλλοντας στην αύξηση του ιδιωτικού και δημόσιου κεφαλαίου της οικονομίας. Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθαν σε 3,51 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 639 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

By