Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Υπουργείο Παιδείας: Εγκύκλιος για τα τα μηχανογραφικά των πανελλαδικών εξετάσεων

Τα δικαιολογητικά για κωδικό ασφαλείας και οι ειδικές κατηγορίες

sxoleio1Εκδόθηκε από το υπουργείο Παιδείας η αναλυτική εγκύκλιος για τις λεπτομέρειες και της ημερομηνίες συμμετοχής των μαθητών όλης της χώρας στις στις πανελλαδικές εξετάσεις. Στην εγκύκλιο ορίζονται οι διαδικασίες για την απόκτηση κωδικού ασφαλείας καθώς και οι ρυθμίσεις για τις ειδικές κατηγορίες εξετάσεων εξεταζόμενων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο: Όλοι οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το 2013 που θα καταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο είτε με τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Β΄ (90% και 10%) είτε με τα ΕΠΑΛ Α΄, πρέπει από 16-4-2013 ως 26-4-2013 να προσέλθουν στο Λύκειο τους [σε αυτό που υπέβαλαν την Αίτηση-Δήλωση (90% ΓΕΛ & ΕΠΑΛ) ή που θα υποβάλουν το μηχανογραφικό δελτίο (10%)] για να δημιουργήσουν τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας password (ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄) .

Την ίδια περίοδο όσοι από τους υποψηφίους εμπίπτουν στις ειδικές περιπτώσεις των πολύτεκνων, των τρίτεκνων και των κοινωνικών κριτηρίων (και των ειδικών περιπτώσεων υποψηφίων εκκλησιαστικών λυκείων και Ελλήνων πολιτών μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης) προσκομίζουν στο ίδιο Λύκειό τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως περιγράφονται παρακάτω, για έλεγχο και αποκτούν και αυτοί τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας password (ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄).

Επίσης, μόνο όσοι συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2013 (είτε με τα ΓΕΛ είτε με τα ΕΠΑΛ), πρέπει ως 26-4-2013 να αποκτήσουν από το Λύκειό τους το Δελτίο Εξεταζομένου (ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄). Αυτό δηλαδή δεν αφορά τους αποφοίτους-υποψηφίους με το 10%. Θα ήταν χρήσιμο για τη διαδικασία, να προηγηθεί η χορήγηση του δελτίου εξεταζομένου πριν τη χορήγηση κωδικού ασφαλείας.

Μετά τις ανωτέρω διαδικασίες και το τέλος των πανελλαδικών εξετάσεων, όλοι οι υποψήφιοι θα μπορέσουν να υποβάλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους δελτίο.Τέλος, εφιστούμε την προσοχή των εμπλεκομένων στο ΚΕΦ. Δ Πρόσβαση Ενηλίκων Υπηκόων Τρίτων Χωρών στην Εκπαίδευση.

 Ποιοι έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν:

Δικαίωμα να υποβάλουν φέτος μηχανογραφικό δελτίο έχουν οι :

α) Υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που υπέβαλαν Αίτηση-Δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2013.

β) Υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Β΄ που απέκτησαν Βεβαίωση Πρόσβασης ημερήσιου ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ Β΄ κατά τα έτη 2011 ή 2012, οι οποίοι διεκδικούν το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, ανεξαρτήτως αν υπέβαλαν ή όχι Αίτηση-Δήλωση το Φεβρουάριο.

 

Η δημιουργία του κωδικού ασφαλείας (password) από όλους τους ανωτέρω υποψηφίους για υποβολή μηχανογραφικού δελτίου, αλλά και ο έλεγχος των δικαιολογητικών των ειδικών περιπτώσεων των πολύτεκνων, των τρίτεκνων και των κοινωνικών κριτηρίων (βλέπε ΚΕΦ Β΄), θα γίνεται στα Λύκεια ως εξής :

–         Όσοι υποψήφιοι (μαθητές και απόφοιτοι) υπέβαλαν Αίτηση-Δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2013 των ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, θα απευθυνθούν στο αντίστοιχο ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ.

–         Όσοι απόφοιτοι- κάτοχοι βεβαίωσης πρόσβασης 2011 ή 2012 από ημερήσιο ΓΕΛ ή ημερήσιο ΕΠΑΛ (ομάδα Β΄) θα υποβάλουν αργότερα μηχανογραφικό δελτίο για το 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση, θα απευθυνθούν σε οποιοδήποτε ημερήσιο ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, κατά προτίμηση στο πλησιέστερο στην κατοικία τους ή εκείνο της αποφοίτησής τους ή σε εκείνο που τυχόν υπέβαλαν Αίτηση-Δήλωση.

Όσοι υποψήφιοι δεν εμπίπτουν σε καμμία ειδική περίπτωση και άρα δεν προσκομίσουν επιπλέον δικαιολογητικά, απλώς δημιουργούν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Όσοι υποψήφιοι εμπίπτουν σε κάποια ειδική περίπτωση, προσκομίζουν επιπλέον δικαιολογητικά για έλεγχο και χαρακτηρίζονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή ως ειδική περίπτωση (βλ. ΚΕΦ Β΄). Κατά τα άλλα, και αυτοί δημιουργούν προσωπικό  κωδικό ασφαλείας (password), ανεξάρτητα αν πριν ή μετά χαρακτηριστούν ως ειδική περίπτωση.

Τέλος, όσοι απόφοιτοι με την Αίτηση-Δήλωση του Φεβρουαρίου δήλωσαν υποψηφιότητα για το 90% των θέσεων (με νέα εξέταση), αλλά τελικά δεν προσέλθουν στις πανελλαδικές σε κανένα μάθημα, αμέσως μετά τη λήξη των πανελλαδικών θα προσέλθουν στο Λύκειό τους, για να τους επιστραφεί η Βεβαίωση Πρόσβασης.  Αν αυτοί οι απόφοιτοι  αποφασίσουν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση (το δικαίωμα αυτό έχουν οι κάτοχοι Βεβαίωσης Πρόσβασης ημερήσιων ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ-Β΄ των ετών 2011 ή 2012), θα πρέπει τον Ιούνιο να προσέλθουν πάλι στο Λύκειο, προκειμένου να δημιουργήσουν νέο προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) και να χαρακτηριστούν εκ νέου από τον (Υπο)Διευθυντή ως ειδική περίπτωση (αν ανήκουν σε κάποια ειδική περίπτωση), ακόμα και αν θα το έχουν ήδη κάνει από 16-4-2013 ως 26-4-2013.

Δικαιολογητικά για κωδικό ασφαλείας: Οι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β΄ για το 90% και οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ-Α΄ για να δημιουργήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), θα επιδεικνύουν στο Λύκειό τους το δελτίο εξεταζομένου ή την αστυνομική τους ταυτότητα. Σε περίπτωση εξουσιοδοτημένου από τον υποψήφιο εκπροσώπου, θα κατατίθεται στο Λύκειο η πρωτότυπη εξουσιοδότηση, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια αρχή. Οι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β΄ για το 10% για να δημιουργήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), θα επιδεικνύουν στο Λύκειο την πρωτότυπη Βεβαίωση Πρόσβασης και την αστυνομική τους ταυτότητα. Σε περίπτωση εξουσιοδοτημένου από τον υποψήφιο εκπροσώπου, θα κατατίθεται στο Λύκειο η πρωτότυπη εξουσιοδότηση, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια αρχή. Εξυπακούεται, ότι προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής είναι η απόκτηση-κατοχή τίτλου απόλυσης για όλους τους υποψηφίους και Βεβαίωσης Πρόσβασης για τους υποψηφίους ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β΄. Ένας επιπλέον έλεγχος από τους Δ/ντές των Εσπερινών ΓΕΛ θα γίνεται για τους υποψηφίους εσπερινών ΓΕΛ. Πιο συγκεκριμένα, όταν ο υποψήφιος αυτός προσέρχεται στο εσπερινό ΓΕΛ, προκειμένου να δημιουργήσει προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), θα ζητείται από τον υποψήφιο βεβαίωση του οικείου σχολείου από την οποία να  προκύπτει ότι φοίτησε και τις δύο τελευταίες τάξεις στο Εσπερινό Λύκειο (απαιτείται πλήρης φοίτηση ΜΟΝΟ για τους φετεινούς τελειόφοιτους), εκτός αν υπάγεται σε εξαιρέσεις, οπότε αντί της βεβαίωσης φοίτησης υποβάλλει κατά περίπτωση:

ι. Ληξιαρχική πράξη θανάτου του ενός τουλάχιστον των γονέων ή

ιι. Απόφαση πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας υγειονομικής επιτροπής από την οποία να προκύπτει η άνω του 67% αναπηρία του ενός τουλάχιστον των γονέων ή του γονέα που έχει την επιμέλειά του ή

ιιι. Βεβαίωση οικείου Λυκείου από την οποία να προκύπτει ότι ενεγράφη στην τελευταία τάξη του Εσπερινού Λυκείου μετά τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας του ή

ιv. Βεβαίωση οικείου φορέα ότι κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στην τελευταία τάξη του Εσπερινού Λυκείου ακολουθούσε πρόγραμμα απεξάρτησης το οποίο λειτουργούσε τις προμεσημβρινές ώρες της ημέρας.

Αν δεν προσκομίζει κάτι από τα ανωτέρω, δεν θα του αποδίδεται προσωπικός κωδικός ασφαλείας (password).

Τονίζεται ότι πριν την απόδοση κωδικού ασφαλείας θα εφαρμόζονται όσα αναφέρονται στο ΚΕΦ.Δ.

Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να ενημερωθείτε ΕΔΩ

By