Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Υπόγειος πόλεμος ΕΚΤ – Γερμανίας για την ελληνική κρίση

Αποκαλύφθηκε η απόρρητη έκθεση της Bundesbank, στην οποία στηρίζεται η προσφυγή  στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

ECB 4Μέσα στις 29 σελίδες της έκθεσης οι Γερμανοί εκδηλώνουν τις αρνητικές τους προθέσεις απέναντι στην ΕΚΤ για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την κρίση στην Ελλάδα. Η Bundesbank, εξαπέλυσε επίθεση για την παροχή ρευστότητας στην χώρα μας εκτιμώντας πως είναι πιθανή η έξοδος από την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με την Bundesbank, η ΕΚΤ ανέλαβε μεγάλο ρίσκο παρέχοντας ρευστότητα στην Ελλάδα, με τον μηχανισμό ELA. «Η διάθεση ρευστότητας από το ευρωσύστημα για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών στην Ελλάδα εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματική και καθιστά ξεκάθαρη την ανάληψη δημοσιονομικών καθηκόντων από τις αρχές νομισματικής πολιτικής. Η ΕΚΤ ανέλαβε με αυτόν τον τρόπο ένα ιδιαίτερα υψηλό ρίσκο καθώς σε τελική ανάλυση δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση, σε κάθε στιγμή, να θεωρηθεί απίθανη μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της τράπεζας.

Στο εν λόγω έγγραφο επικρίνεται η πολιτική της αγοράς κρατικών ομολόγων και διατυπώνεται η εκτίμηση ότι η EΚΤ ανέλαβε μεγάλο ρίσκο, αγοράζοντας στοχευμένα ομόλογα με χαμηλή φερεγγυότητα και υπογραμμίζεται ότι σε καμία στιγμή δεν μπορούσε να θεωρηθεί απίθανη μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Η Bundesbank αμφισβητεί ότι κατά την αγορά των κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ τηρήθηκαν αυστηροί όροι στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων και παραπέμπει στο ελληνικό παράδειγμα.

«Η σημερινή σύνθεση της νομισματικής Ένωσης δεν μπορεί να είναι εγγυημένη, καθώς συνεχίζει να αποτελείται από κυρίαρχα εθνικά κράτη και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί η ΕΚΤ να την εγγυηθεί», σημειώνει ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ Γιενς Βάιντμαν και τονίζει ότι σε διαφορετική περίπτωση η ΕΚΤ κινδυνεύει να γίνει ο κύριος χρηματοδότης των χωρών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή γερμανική τράπεζα η αγορά ομολόγων μπορεί να επιβαρύνει την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών, η οποία συνιστά προϋπόθεση για την επιτυχή εκπλήρωση της κύριας αποστολής τους, που είναι η διασφάλιση της νομισματικής σταθερότητας όπως αναφέρεται στο έγγραφο και υπογραμμίζεται ότι δεν συνιστά αρμοδιότητα της ΕΚΤ η αποτροπή της εξόδου μιας χώρας από την Ευρωζώνη.

By