Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Υπόθεση Βιοχάλκο: Από τον Μποδοσάκη στον… Στασινόπουλο

Επίδειξη δύναμης χωρίς ουσία από το ελληνικό κράτος

Του Αντώνη Τάντουλου

bouli2Την ιστορία του Μποδοσάκη αρχίζει να θυμίζει στην εγχώρια οικονομική κοινότητα η κόντρα που φαίνεται ξεκάθαρα πια να εξελίσσεται μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της οικογένειας Στασινόπουλου ( Βιοχάλκο) με αφορμή την απόφαση να μεταφερθεί η έδρα του ομίλου  στο Βέλγιο.

Μετά από δυο εβδομάδες επαφών μεταξύ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να διευκρινιστούν οι παράμετροι της απόφασης και το κατά πόσο είναι συμβατές ή όχι με την χρηματιστηριακή νομοθεσία, η κυβέρνηση αιφνιδιαστικά κλείνει μέσω τροπολογίας το «παράθυρο» πάνω στο οποίο πατούσαν οι νομικοί της Βιοχάλκο και επί της ουσίας «δείχνει τα δόντια της» σε όποιον δεν συμβιβάζεται με τις απόψεις της. Ακόμη και αν αυτός λέγεται… Στασινόπουλος.

Ειδικότερα η τροπολογία ξεκαθαρίζει πως μετεγκατάσταση έδρας εισηγμένης εταιρείας και έξοδος από το ΧΑ, χωρίς να είναι απαραίτητη προηγουμένως δημόσια πρόταση, απαιτεί την σύμφωνη γνώμη του 95% των μετόχων, έστω και αν προβλέπεται ανταλλαγή των μετοχών τους με τίτλους εισηγμένους σε άλλο χρηματιστήριο (σε αυτή την λεπτομέρεια βρίσκεται το «παραθυράκι» του νόμου).

Πράγμα που σημαίνει πως η Βιοχάλκο θα πρέπει να αναθεωρήσει τον σχεδιασμό της που πράγματι προέβλεπε την ανταλλαγή μετοχών με την διαφορά πως η Βέλγικη θυγατρική της Viohalco SA δεν είναι εισηγμένη, αλλά θα εισαχθεί πριν την ανταλλαγή στο Βέλγικο χρηματιστήριο Euronext.

Η άποψη της αγοράς
Από την πλευρά της η αγορά προβληματίζεται εντονότατα και η αίσθηση που διαμορφώνεται είναι πως «όσο δίκιο και να είχε η Ελληνική Κυβέρνηση, το έχασε παρεμβαίνοντας με τον πλέον ανορθόδοξο τρόπο σε ένα αμιγώς οικονομικού και χρηματιστηριακού χαρακτήρα ζήτημα».

Αυτό υποστηρίζουν έμπειροι διαχειριστές κεφαλαίων εισπράττοντας τις αντιδράσεις που προκαλεί ήδη στους ξένους συναδέλφους τους το μπλοκάρισμα του κορυφαίου βιομηχανικού ομίλου, να αναζητήσει εκτός συνόρων το «φάρμακο» που θα τον κρατήσει ζωντανό, ή αλλιώς γραμμές χρηματοδότησης και υποφερτά επιτόκια από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το ιστορικό της σύγκρουσης
Γιατί όμως φτάσαμε σε σύγκρουση όταν από την μεριά της η Κυβέρνηση γνωρίζει πως το οικονομικό περιβάλλον της χώρας όπως και το τραπεζικό σύστημα, δεν μπορούν να υποστηρίξουν έναν τέτοιου βεληνεκούς όμιλο, ούτε να του εξασφαλίσουν υποφερτά επίπεδα επιτοκίων.  Και κυρίως γιατί «τραβά το σκοινί» στα άκρα όταν ο όμιλος ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να αποσύρει γραμμές παραγωγής αλλά αντιθέτως ότι δρομολογεί επενδύσεις της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ. Κατά δήλωσή του τουλάχιστον.

Αναμένεται απάντηση
Απάντηση αυτή την στιγμή δεν είναι εύκολο να δοθεί μια και δεν έχουν διαρρεύσει πληροφορίες που ρίχνουν φως στο παρασκήνιο, όμως αν εξαιρέσουμε το ζήτημα των συμφερόντων των μικρομετόχων που ενδεχομένως…. ευαισθητοποίησε το Υπουργείο Οικονομικών και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, άλλη εξήγηση που ακούγεται λογική, είναι αυτή που θέλει το κράτος να κάνει επίδειξη δύναμης απέναντι σε ένα ισχυρό επιχειρηματικό όνομα.

Βέβαια το επιχείρημα της προστασίας των συμφερόντων των μικρομετόχων αποτελεί μεν ένα ισχυρό χαρτί-αν και πολλοί στην χρηματιστηριακή πιάτσα λένε πως μάλλον αργά οι αρχές θυμήθηκαν τους μικρομετόχους- και όπως όλα δείχνουν οι άνθρωποι της Βιοχάλκο πράγματι δεν συνυπολόγισαν σωστά τα τεχνικά δεδομένα.

Ωστόσο δεν πρέπει να παραγνωρίζεται πως η Βιοχάλκο θα αντάλλασε τις Ελληνικές μετοχές με Βέλγικες και εδώ προφανώς χωρά μεγάλη κουβέντα ως προς το τι συμφέρει τους επενδυτές. Αν δηλαδή είναι καλύτερα να κατέχουν τίτλους εισηγμένους στο ΧΑ ή σε ένα διεθνές χρηματιστηριακό ταμπλό όπως αυτό του Euronext.

Σε κάθε περίπτωση το «σίριαλ» θα συνεχιστεί για αρκετό διάστημα δημιουργώντας έτσι επιπλέον σύγχυση και στο χρηματιστήριο και γενικότερα, ενώ αναμένεται προφανώς και η αντίδραση της Βιοχάλκο. Μια αντίδραση που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δεν θα περάσει απαρατήρητη…

(Visited 1 times, 1 visits today)
By