Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Υπόθεση Λαυρεντιάδη: «Άκυρο» στην πρόταση Εισαγγελέα για την εγγύηση των 100 εκατ. ευρώ

Ο επιχειρηματίας θα οδηγηθεί σε δίκη για τα δάνεια της Proton Bank

Λαυρεντιάδης-2

Τ Συμβούλιο Εφετών απέρριψε τη Δευτέρα την πρόταση του εισαγγελέα Π. Καψιμάλη που είχε προτείνει την εγγύηση του ποσού ρεκόρ των 100 εκατ. ευρώ για τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο προς τη δική για τον επιχειρηματία που κατηγορείται για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης 701 εκατομμυρίων ευρώ από την Proton Bank.

Ο εισαγγελέας, θεωρούσε εύλογο το ποσό μαμούθ σε σχέση με την ζημία που φέρεται να υπέστη η τράπεζα, σε συνδυασμό με το γεγονός πώς κάποια χρήματα οδηγήθηκαν σε λογαριασμούς του επιχειρηματία.

Ο Λ. Λαυρεντιάδης κρατείται στο νοσοκομείο του Κορυδαλλού καθώς πάσχει από σοβαρή ασθένεια και προφυλακίστηκε τον Δεκέμβριο του 2012.

Μέχρι στιγμής έχουν απορριφθεί δύο αιτήσεις αποφυλάκισης που έχει υποβάλλει για λόγους υγείας, ενώ κρατείται με ένταλμα και για άλλη υπόθεση, που αφορά σε απόπειρα ανθρωποκτονίας. 

Υπό κατηγορία θα βρεθεί και για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου για δάνειο 100 εκατομμυρίων που έλαβε η εταιρία Alapis.

ΤΟ ΒΟΥΛΕΥΜΑ

Με το 695/2014 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών παραπέμπονται να δικαστούν στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και 33 ακόμα συγκατηγορούμενοι του για την υπόθεση της PROTON BANK. 

Μεταξύ αυτών οι Τρύφωνας Κολίντζας, Δημήτρης Αραμαντής, Αντώνης Αθανάσογλου, Σμαράγδα Λιαρμακοπούλου, Πέτρος Κυριακίδης και ο γιος του Γιώργος. 

Τα αδικήματα για τα οποία θα δικαστούν μεταξύ άλλων είναι συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και ένταξη σε αυτή, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, απάτη και απιστία.

Με το ίδιο βούλευμα απαλλάσσονται όλων των κατηγοριών οι Δημήτρης Μπίθαρης, Δημήτρης Βασιλόπουλος, Ανδρέας Μίχος, Χ. Ζάντα. Για επιμέρους πράξεις απαλάσσονται οι Παναγιώτης Δαμιλάκος, Γ. Γεωργάρας και Τρύφωνας Κολίντζας.

Οι δικαστές απορρίπτουν όλες τις αιτήσεις για άρση ή αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης με περιοριστικούς όρους για όσους έχουν προφυλακιστεί, ενω διατηρεί τους όρους σε όσους επιβλήθηκαν  μετά την απολογία τους, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση για ορισμένους κατηγορούμενους. 

Ο εισαγγελέας Π. Καψιμάλης είχε προτείνει να επιβληθεί εγγύηση «μαμούθ» ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να αποφυλακιστεί ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης. Οι δικαστές απορρίπτουν επίσης και αιτήματα κατηγορουμένων για αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών τους.

Η υπόθεση αφορά επισφαλείς δανειοδοτήσεις από την PROTON BANK την περίοδο που στο τιμόνι της τράπεζας ήταν ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης. 

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα επισφαλή δάνεια που αγγίζουν τα 700 εκατομμύρια ευρώ, κατέληξαν σε εταιρίες συμφερόντων του επιχειρηματία.
Πηγή: capital.gr

 

By