Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Χωρίς επεισόδια ολοκληρώθηκε η παρέλαση στην Αθήνα

Δρακόντεια μέτρα είχε λάβει η Ελληνική Αστυνομία για τη σημερινή στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας.

fosphotos.com | Philippos Messinis
fosphotos.com | Philippos Messinis

Χωρίς προβλήματα ολοκληρώθηκε η στρατιωτική παρέλαση για την 25η Μαρτίου στο Σύνταγμα το πρωί της Δευτέρας. Περίπου 4.000 αστυνομικοί βρίσκονταν σε διάφορα σημεία της πόλης, προκειμένου να αποφευχθούν περιστατικά ανάλογα της Θεσσαλονίκης το 2011 όπου η παρέλαση ακυρώθηκε.

Επίσης, κατά τη διάρκειά της παρέμεινε κλειστός ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα, όπως έγινε και κατά τη διάρκεια της μαθητικής παρέλασης την Κυριακή. Παράλληλα, η Τροχαία προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Η στρατιωτική παρέλαση άρχισε με την κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Παπούλιας: Επίκαιρο το μήνυμα για εμάς και την Κύπρο

«Είναι μια μεγάλη μέρα σήμερα, είναι μια μέρα μνήμης και τιμής, τιμής σε εκείνους που ξεσηκώθηκαν με μόνο όπλο το πάθος της ψυχής και το πάθος για τη λευτεριά και μας έδωσαν ένα λεύτερο κράτος και αντιμετώπισαν μια οθωμανική αυτοκρατορία. Το παράδειγμά τους  είναι παράδειγμα επίκαιρο και για τις σημερινές δύσκολες στιγμές» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά το πέρας της παρέλασης.

Ο κ. Παπούλιας συμπλήρωσε πως «η σκέψη μας αυτή τη στιγμή τρέχει στη δοκιμαζόμενη Κύπρο. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι ανεκτή γιατί είναι επιλεκτική. Θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην επιλέγει τα θύματά της όπως αυτή νομίζει ότι πρέπει να επιλέξει γιατί έτσι δημιουργεί ένα χάσμα μεταξύ των ονείρων των ευρωπαϊκών λαών ότι μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι μια στέγη για όλους τους αδύναμους», ζητώντας το μήνυμά του «να περάσει σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες και ιδιαίτερα στο Βερολίνο».

Παναγιωτόπουλος: Ο ελληνισμός στάθηκε όρθιος στα πόδια του

«Ο ελληνισμός στη διαχρονική του πορεία ανάμεσα στους αιώνες βρέθηκε σε πολλές περιπτώσεις ανάμεσα στις συμπληγάδες της ιστορίας. Δεν τον άλεσαν όμως οι μυλόπετρες. Στάθηκε όρθιος στα πόδια του, ξεπέρασε τα δύσκολα και τράβηξε και πάλι μπροστά. Τα διδάγματα της ιστορίας αλλά και η μεγάλη προσπάθεια που κάνει ο Ελληνισμός τώρα δείχνουν ότι και πάλι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και θα τα βγάλουμε πέρα, υπό την προϋπόθεση ότι θα μείνουμε ενωμένοι, θα κρατήσουμε την εθνική και την κοινωνική μας συνοχή και θα συνδυάσουμε την τόλμη με τη σύνεση, το υψηλό και δυνατό φρόνημα με τη φρόνηση» ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος μετά το πέρας της παρέλασης.

Αντώνης Σαμαράς

Στις δοκιμασίες που πέρασε με επιτυχία ο ελληνικός λαός αναφέρθηκε στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που τόνισε πως θα πρέπει να «παραμείνουμε ενωμένοι και όρθιοι…». «Μέρα Ιστορικής Μνήμης η σημερινή, μέσα σε μέρες Εθνικής δοκιμασίας. Για όλο τον Ελληνισμό. Και ιδιαίτερα, σήμερα, για την Κύπρο… Αλλά αρκεί να κοιτάξουμε πίσω, σε ολόκληρη την πρόσφατη Ιστορία μας, για να καταλάβουμε πόσες δοκιμασίες περάσαμε, πάντα με οδυνηρό τρόπο, αλλά πάντα με επιτυχία. Και βγήκαμε πάντα ισχυρότεροι ως Έθνος, καλύτεροι ως κοινωνία, πιο υπερήφανοι γι’ αυτό που είμαστε, πιο σίγουροι γι’ αυτά που μπορούμε να επιτύχουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης για την 25η Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, συνεχάρη τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει τη συμπαράστασή του στην Κύπρο και την ελληνική ομογένεια. Συγκεκριμένα δήλωσε:

«Θα ήθελα να συγχαρώ τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας για την άψογη παρέλαση. Σήμερα είναι ημέρα μνήμης, ημέρα περισυλλογής, σκέψης για το πώς θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον. Δείξαμε ότι είμαστε έτοιμοι, κι αν χρειαστεί μπορούμε να ανταποκριθούμε με τον ίδιο πατριωτισμό, με το ίδιο σθένος. Η σκέψη μας είναι στην Κύπρο, στους Έλληνες ομογενείς παντού στον κόσμο. Τους στέλνουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει, θα τα καταφέρει, θα ξανασταθεί όρθια, θα ξαναζήσει στιγμές δόξας. Τιμή και δόξα σε όλους. Χρόνια πολλά

ΔΗΜΑΡ

«Η επέτειος της 25ής Μαρτίου αποτελεί ημέρα μνήμης, ανεξίτηλα εγγεγραμμένη στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Συμβολίζει την εκκίνηση των ηρωικών αγώνων για την απελευθέρωση, την ανεξαρτησία και τη συγκρότηση του ελληνικού κράτους» αναφέρει η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. «Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που περνά συνολικά ο ελληνισμός, ο αγώνας αφορά στην αντιμετώπιση των κινδύνων της οικονομικής κρίσης με έμφαση στην προστασία των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, την ένταξη της χώρας σε ένα διεθνοποιημένο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον και τη συμμετοχή της σε μια πορεία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Μια πορεία πολιτικής, οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης, που για να είναι βιώσιμη πρέπει να κατοχυρώσει τη ισότιμη συμμετοχή των κρατών μελών, την αλληλεγγύη μεταξύ των εταίρων και τη δημοκρατική συμμετοχή των λαών».

ΣΥΡΙΖΑ

«Ο αγώνας για ελευθερία, δημοκρατία, αξιοπρέπεια είναι πάντα επίκαιρος» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την εθνική επέτειο. «Η Eπανάσταση του 1821 αποτελεί μια από τις κορυφαίες στιγμές στη μακρόχρονη πορεία των αγώνων του ελληνικού λαού για ελευθερία, αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία. Δείχνει τις δυνατότητες των λαών, όταν αυτοί αποφασίζουν να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους, να αρνηθούν προδιαγεγραμμένες μοίρες, καταστροφικές πορείες κι αδιέξοδα» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του. «Ιδιαίτερα, σήμερα, ο ελληνικός λαός στέκεται στο πλάι του κυπριακού λαού, γνωρίζοντας ότι ο στόχος είναι κοινός: η αλλαγή των συσχετισμών, η ανατροπή των καταστροφικών πολιτικών του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας. Η Ιστορία δείχνει ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι, ότι οι μόνοι χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν δίνονται.», καταλήγει το δελτίο τύπου.

 

 

By