Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Υπό εποπτεία η Πορτογαλία έως το 2035

Οι νέοι κανόνες για τη δημοσιονομική πειθαρχία «θα ελέγχουν βαθιά τη ζωή στη χώρα τα επόμενα χρόνια»

portugal_money650

Παρά το γεγονός ότι η Πορτογαλία οδεύει προς την έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της και το μνημόνιο, ο πρόεδρος της χώρας προειδοποίησε την Τρίτη ότι δεν πρόκειται να ξεφύγει από την εποπτεία της τρόικας τουλάχιστον μέχρι το 2035, μέχρι δηλαδή να ξεπληρώσει το 75% των δανείων της.

Συγκεκριμένα, ο Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, δήλωσε ότι οι απαιτήσεις της δημοσιονομικής λιτότητας θα εξακολουθούν να υπάρχουν και μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής της Τρόικας.

Ο Σίλβα δήλωσε ότι οι νέοι κανόνες για τη δημοσιονομική πειθαρχία «θα ελέγχουν βαθιά τη ζωή στη χώρα τα επόμενα χρόνια».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας η πορτογαλική οικονομία αναπτύχθηκε 0,6% στους τρεις τελευταίους μήνες του έτους έναντι του προηγουμένου τριμήνου, λόγω της αύξησης της εγχώριας ζήτησης και των εξαγωγών.

Τα στοιχεία είναι ελαφρώς υψηλότερα του 0,5% που περίμενε η στατιστική υπηρεσία. Η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγουμένου έτους, αν και το ποσοστό για το σύνολο του 2013 διαμορφώθηκε στο +1,4%.

Η Πορτογαλία δεν έχει εμφανίσει τριμηνιαία ανάπτυξη σε σχέση με περασμένο έτος, από το δ΄ τρίμηνο του 2010. Η αντιστροφή αυτή εξέπληξε τους οικονομολόγους, που περίμεναν ότι η χώρα της ευρωζώνης θα συνεχίσει να πλήττεται από τα μέτρα λιτότητας που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση.

Οι ενδείξεις βελτίωσης ωστόσο, άρχισαν να εμφανίζονται στα τέλη του περασμένου έτους, καθώς η κρίση της ευρωζώνης άρχισε να υποχωρεί και οι εταιρείες αύξησαν τις πωλήσεις τους στην πορτογαλόφωνη Ανγκόλα και στη Βραζιλία και σε άλλες αναπτυσσόμενες αγορές εκτός Ευρώπης.

By