Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Υπό πίεση για παραίτηση ο αρχηγός των βρετανών Φιλελευθέρων

Έντονες πιέσεις να παραιτηθεί δέχεται ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στη Βρετανία, Νικ Κλεγκ, μετά τις μεγάλες απώλειες στις τοπικές εκλογές στη Βρετανία

clegg615_250514

Δώδεκα από τους συνολικά 56 βουλευτές του κόμματος αναμένεται να τον καλέσουν δημοσίως να παραιτηθεί.Το κόμμα, που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού της Βρετανίας έχασε περισσότερες από 300 έδρες στην ψηφοφορία της Πέμπτης και αναμένεται ότι τα ποσοστά του θα σημειώσουν πτώση και στις ευρωεκλογές. Ο Νικ Κλεγκ είχε απορρίψει πριν από τις εκλογές το ενδεχόμενο να παραιτηθεί.

Κίνδυνος αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης

Σε περίπτωση που οι εσωκομματικές πιέσεις τον οδηγήσουν σε παραίτηση, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, έναν χρόνο πριν τις εκλογές.

Σε ανοιχτή επιστολή τους στον Κλεγκ, ακτιβιστές του ζήτησαν να παραιτηθεί, προκειμένου να επιλέξει το κόμμα νέο ηγέτη πριν από τις εκλογές του 2015.

«Θεωρούμε ότι είναι κρίσιμο ότι στις γενικές εκλογές του 2015 θα πρέπει να ηγηθεί κάποιος που θα εισακουστεί δίκαια για τα επιτεύγματα και τις φιλοδοξίες μας για το μέλλον» ανέφερε η επιστολή.

«Είναι ξεκάθαρο σε μας ότι αυτό το άτομο δεν είσαι εσύ, όπως δείχνει η απώλεια τόσων σκληρά εργαζόμενων δημοτικών συμβούλων» τονίζει η επιστολή που έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 200 υπογραφές.

clegg615_250514ii

«Μορφή αργής αυτοκτονίας» για τους Φιλελεύθερους ο Νικ Κλεγκ

Την Κυριακή, ο βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Τζον Που, δήλωσε στους Sunday Times ότι η θέση του Κλεγκ δεν θα πρέπει να προστατεύεται, ενώ τον περιέγραψε ως «μορφή αργής αυτοκτονίας για το κόμμα».

Παρόμοια άποψη εξέφρασε και ο βουλευτής του κόμματος Άντριαν Σάντερς. «Το πρόβλημα είναι αυτός που μεταφέρει το μήνυμα» είπε. «Ελάχιστοι θα έλεγαν ότι φταίει το μήνυμα» πρόσθεσε.

Και άλλοι βουλευτές αναμένεται να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους προς τον Κλεγκ.

By