Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Ρωσία κήρυξε πόλεμο στην Ουκρανία

O Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να στείλει Ρώσους στρατιώτες στην Κριμαία 

Armed men patrol around the regional parliament building in the Crimean city of Simferopol

Μπαρουταποθήκη που είναι έτοιμη να εκραγεί θυμίζει η κατάσταση στην περιοχή της Ουκρανίας, με τους διεθνείς αναλυτές να σημειώνουν πως η διάσπαση της χώρας σε ανατολικό και δυτικό κομμάτι είναι πλέον αρκετά δύσκολο να αποφευχθεί.

Ο Πούτιν στέλνει στρατό στην Κριμαία 

putinvlad

 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατέθεσε το Σάββατο πρόταση στη ρωσική Βουλή, ζητώντας άδεια για την αποστολή ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Κριμαία. Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) το αίτημα έγινε δεκτό από τη Δούμα, που ενέκρινε «την αποστολή μικρού εκστρατευτικού σώματος στη περιοχή».

Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο μεταβατικός Πρόεδρος της Ουκρανίας, Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο εθνικής ασφαλείας, όπως δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Νωρίτερα, το ρωσικό κοινοβούλιο κάλεσε τον πρόεδρο της Ρωσίας «να προστατεύσει με όλους τους τρόπους» τον πληθυσμό της Κριμαίας «από τις αυθαιρεσίες και τη βία«, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Σώματος, Σεργκέι Ναρίσκιν.

«Οι βουλευτές καλούν τον πρόεδρο να λάβει όλα τα μέτρα για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να προστατευθούν με κάθε τρόπο ο πληθυσμός από τις αυθαιρεσίες και τη βία στην Κριμαία«, είπε ο Ναρίσκιν.

«Σήμερα πληροφορηθήκαμε, προς μεγάλη μας ανησυχία, ότι υπήρξαν απόπειρες ένοπλων ομάδων να διεισδύσουν σε διάφορες τοποθεσίες, ιδίως απόπειρες να καταληφθεί το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών στην Κριμαία. Είναι σαφές ότι αυτό έχει ως στόχο την αποσταθεροποίηση του έργου των τοπικών αρχών και της πολιτικής κατάστασης στην Κριμαία«, τόνισε ο Ναρίσκιν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ η Δούμα θεωρεί επίσης ότι είναι αδύνατον προς το παρόν να διεξαχθούν νόμιμες και δημοκρατικές εκλογές στην Ουκρανία, λόγω της οξείας πολιτικής κρίσης στη χώρα αυτή.

Η έδρα της ουκρανικής ακτοφυλακής στην πόλη της Σεβαστούπολης, στη χερσόνησο της Κριμαίας, πολιορκείται από περίπου 300 άνδρες οι οποίοι δηλώνουν ότι έχουν λάβει εντολή από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η υπηρεσία συνοριοφυλακής της Ουκρανίας. Σημειώνουμε ότι η Ρωσία αριθμεί περίπου 22.000 στρατιώτες στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

«Βρίσκεται σε εξέλιξη μια απόπειρα κατάληψης της έδρας της ακτοφυλακής στη Σεβαστούπολη. Όλα τα σκάφη είναι σε επιφυλακή«, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι επιτιθέμενοι δήλωσαν ότι έλαβαν εντολή από τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου «να καταλάβουν αυτή τη μονάδα».

Στο μεταξύ, σε κατάσταση επιφυλακής τέθηκαν σήμερα τα σκάφη της ουκρανικής συνοριοφυλακής στην Κριμαία και κινούνται για να αποτρέψουν την κατάληψη στρατιωτικών βάσεων και πλοίων, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Το πρακτορείο επικαλείται δηλώσεις του Σεργκέι Αστάχοφ, ενός αξιωματούχου της υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων, ο οποίος φέρεται να είπε ότι λαμβάνονται «όλα τα νόμιμα μέτρα«.

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι θα υπάρξει έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την Ουκρανία, νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας. Στη συνάντηση αναμένεται να δώσει το παρόν και η υπεύθυνη Εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης, Κάθριν Άστον.

 

By