Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Υπό ρωσική κράτηση ακτιβιστές της Greenpeace

Για διαμαρτυρία σε πλατφόρμα της Gazprom στην Αρκτική

Arctic Sunrise GreenpeaceΤα 30 μέλη του πληρώματος του παγοθραυστικού Arctic Sunrise της Greenpeace, το οποίο έχει ακινητοποιήσει η ρωσική ακτοφυλακή από την περασμένη εβδομάδα με την κατηγορία της «πειρατείας», τέθηκαν υπό κράτηση, ανακοίνωσε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση.

«Μεταφέρθηκαν σε κέντρα προσωρινής κράτησης» αφού νωρίτερα είχαν οδηγηθεί στην ξηρά στο Μουρμάνσκ, στη βορειοδυτική Ρωσία, για να ανακριθούν, δήλωσε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ευγενία Μπελιάκοβα, ακτιβίστρια της Greenpeace στην περιοχή.

Οι 30 ακτιβιστές οδηγήθηκαν σε διάφορα κέντρα κράτησης στο Μουρμάνσκ και στα περίχωρά του», πρόσθεσε.

Η ρωσική επιτροπή έρευνας επιβεβαίωσε, σε ανακοίνωση, ότι «τα 30 μέλη του πληρώματος του πλοίου Arctic Sunrise τέθηκαν υπό κράτηση ως ύποπτοι».

Το όργανο αυτό, αρμόδιο για τη διεξαγωγή ποινικών ερευνών, διευκρίνισε ότι τρεις Ρώσοι, μέλη του πληρώματος, ανακρίθηκαν ήδη.

Οι ξένοι υπήκοοι θα ανακριθούν μόλις οι μεταφραστές μεταβούν στο σημείο αυτό, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν χθες την έναρξη έρευνας για «πειρατεία», ένα αδίκημα που επισύρει ποινή κάθειρξης 15 ετών σε βάρος των ακτιβιστών της Greenpeace που επιχείρησαν να ανεβούν σε εξέδρα άντλησης του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom στην Αρκτική.

«Όταν ένα ξένο πλοίο γεμάτο ηλεκτρονικό εξοπλισμό που προορίζεται για άγνωστους σκοπούς και μια ομάδα ανθρώπων που δηλώνουν οικολόγοι ακτιβιστές προσπαθούν να κάνουν έφοδο σε μια εξέδρα άντλησης (πετρελαίου), υπάρχουν θεμιτές αμφιβολίες σχετικά με τις προθέσεις τους», ανέφερε η ρωσική εισαγγελία σε ανακοίνωσή της.

Η διαδήλωση τερματίστηκε με τη σύλληψη των σχεδόν 30 ακτιβιστών οι οποίοι επέβαιναν στο πλοίο, το οποίο είναι εγγεγραμμένο στο νηολόγιο της Ολλανδίας.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By