Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Υπό την κρίση των βουλευτών Ν.Δ- ΠΑΣΟΚ ο νέος φόρος ακινήτων

Σήμερα θα παρουσιαστούν οι βασικές αρχές. Όμως οι πλειστηριασμοί αρχίζουν και αναδεικνύονται στο επόμενο μέτωπο…

foros_akinitwn647

Υπό την κρίση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ τίθενται σήμερα οι βασικές αρχές του νέου φόρου ακινήτων, που υφίσταται ριζική ανανέωση για να καμφθούν οι αντιδράσεις και να ψηφιστεί από τη Βουλή. Όμως ήδη οι πλειστηριασμοί αρχίζουν και αναδεικνύονται στο επόμενο μέτωπο που θα δοκιμάσει τη συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Στις 11:00 πραγματοποιούνται ταυτόχρονες συνεδριάσεις των βουλευτών της Ν.Δ που μετέχουν στην επιτροπή Οικονομικών, στους οποίους θα παρουσιάσει τους άξονες του νέου σχεδίου ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, βουλευτής Επικρατείας Χρύσανθος Λαζαρίδης, και του κοινοβουλευτικού τομέα ελέγχου Οικονομικών  του ΠΑΣΟΚ.

Οι βασικές αρχές του φόρου ακινήτων που διαμορφώνεται από μηδενική βάση είναι: 

  • Θα αποτελεί ένα συνδυασμό του ΦΑΠ και του χαρατσιού, αλλά δεν θα εισπράττεται από τη ΔΕΗ, καθώς σε αυτό θέτουν βέτο οι γαλάζιοι
  • Η επιβάρυνση για τους αγρότες θα είναι μικρότερη σε σχέση με το αρχικό σχέδιο
  • Θα υπάρχει μέριμνα για τις  ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (άνεργοι, ΑΜΕΑ, χαμηλοσυνταξιούχοι), αλλά όχι γενικό αφορολόγητο
  • Θα υπάρχει πρόσθετος φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας για ιδιοκτήτες ακινήτων συνολικής αξίας πάνω από 200.000 ευρώ (το όριο του παλιού ΦΑΠ) ή 300.000 ευρώ (η πρόταση των εκπροσώπων της Ν.Δ στην ομάδα επεξεργασίας το νέου φόρου). Κάτω από αυτό το όριο θα υπάρχει φορολόγηση ανά ακίνητο. Στόχος είναι να πληρώνουν περισσότερα οι κάτοχοι μεγάλης αυξημένης περιουσίας
  • Μεγαλύτερη προοδευτικότητα στους συντελεστές

Το θέμα έχει ουσιαστικά περάσει στα χέρια του Μεγάρου Μαξίμου και στη διακομματική ομάδα υπό το συντονισμό του κ.Λαζαρίδη και με τη συμμετοχή των Φεβρωνίας Πατριανάκου και Αντώνη Παναγόπουλου από τη Ν.Δ και Γιάννη Κουτσούκου και Ανδρέα Μακρυπίδη από το ΠΑΣΟΚ, με το υπουργείο Οικονομικών να έχει κάνει πίσω, διαμηνύοντας ότι θα αποδεχθεί τις προτάσεις, εφόσον διασφαλίζουν το στόχο των 2,9 δισ ευρώ.

Το κλίμα στην πραγματικότητα μεταξύ των βουλευτών και του υπουργείου Οικονομικών είναι πολεμικό, με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών ομάδων να τονίζουν πως οι βουλευτές θα ψηφίσουν το νόμο όχι ο Γιάννης Στουρνάρας και το οικονομικό επιτελείο να μην κρύβει τη δυσπιστία του απέναντι στις ιδέες των βουλευτών.

Όμως μετά το λίφτινγκ ο νέος φόρος ακινήτων είναι πιθανόν να περάσει από τη Βουλή χωρίς απώλειες, είναι όμως βέβαιο πως εάν η κυβέρνηση υποχωρήσει στις πιέσεις της τρόικας για απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας θα υπάρξει νέο πιο σοβαρό αυτή τη φορά αντάρτικο. Ήδη χθες νέες προειδοποιητικές βολές έριξαν από πλευράς κοινοβουλευτικής ομάδας Ν.Δ οι Γιώργος Βλάχος και Ηλίας Βλαχογιάννης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By