Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Υπό τον πλήρη έλεγχο της Ρωσίας η Κριμαία

Ολοκληρωτική η κυριαρχία της Μόσχας στην περιοχή

crimea600_030314

Η Ρωσία ανακήρυξε επίσημα την Κριμαία υπό το στρατιωτικό της έλεγχο σήμερα, έστω κι αν απομονωμένες στρατιωτικές μονάδες πιστές στην Ουκρανία συνεχίζουν να μην παραδίδονται σε ορισμένες εγκαταστάσεις της χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας. Ουκρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι τουλάχιστον δύο ουκρανικές στρατιωτικές βάσεις δεν έχουν καταληφθεί από ρωσικές ή φιλορωσικές δυνάμεις. Φιλορωσικές δυνάμεις μπήκαν νωρίτερα στην Αεροπορική Βάση Μπελμπέκ, κοντά στη Σεβαστούπολη.

Άνδρες του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού κατέλαβαν το Ζαπορίζια, το μοναδικό υποβρύχιο του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού, κοντά στο λιμάνι της Σεβαστούπολης. Το υποβρύχιο, που είχε τεθεί σε υπηρεσία πριν από 34 χρόνια, ανήκει πλέον επίσημα στο Στόλο της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού ΠΝ, δήλωσε ο επικεφαλής της διοίκησης υποβρυχίων της Ρωσίας Ανατόλι Βαρόσκιν. Περίπου τα μισά από τα 78 μέλη του πληρώματος του συμφώνησαν να ενταχθούν στο ρωσικό ΠΝ και τα υπόλοιπα εγκατέλειψαν το σκάφος, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Το υπουργείο Άμυνας στη Ρωσία ανέφερε ότι η ρωσική σημαία κυματίζει σε 147 στρατιωτικές εγκαταστάσεις που ήταν προηγουμένως ουκρανικές. Ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας έχει θέσει υπό τον έλεγχό του πάνω από τα 54 από τα συνολικά 67 ουκρανικά πλοία στα λιμάνια της Κριμαίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

By