Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Υπ. Εργασίας: 1 στους 5 εργαζόμενους παραμένει ανασφάλιστος

Λίγο παραπάνω από τα 15 εκατ. ευρώ τα πρόστιμα που έχει επιβάλει το υπουργείο από τα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου

Φωτογραφία FOSFOTOS  / Αλέξανδρος Κατσής
Φωτογραφία FOSFOTOS / Αλέξανδρος Κατσής

Ιδιαίτερα υψηλό παραμένει το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας για τον Απρίλιο, παρά τη μικρή ανάσχεση που πραγματοποίησε για τον περασμένο μήνα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας την Τρίτη.

Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από το σχέδιο «Άρτεμις», το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας σε κλάδους υψηλής παραβατικότητας ήταν τον Απρίλιο στο 21,65%,μειωμένο σε σχέση με το 39,18% τον Απρίλιο του 2013. 

Εντατικούς ελέγχους ενόψει της τουριστικής περιόδου εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης τονίζοντας ότι «για πρώτη φορά στη χώρα μας η υπόθεση της καταπολέμησης της παραβατικότητας στην εργασία και την κοινωνική ασφάλιση δεν έμεινε στα λόγια και τις καλές προθέσεις αλλά συνοδεύεται με χειροπιαστά και μετρήσιμα αποτελέσματα».

Τα στοιχεία του «Αρτεμις»

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του επιχειρησιακού σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» για τον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας και για το διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως 30 Απριλίου 2014, ελέγχθηκαν 12.792 επιχειρήσεις στο σύνολο των κλάδων της οικονομίας και σε σύνολο 81.433 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 1.507. 

Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τις 15 Σεπτεμβρίου, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία, φτάνουν πλέον τα 15.641.821 ευρώ.

Από την άλλη, οι στοχευμένοι έλεγχοι της ανασφάλιστης εργασίας που διεξάγονται από μικτά κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας και της ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ κατά βάση σε κλάδους και δραστηριότητες υψηλής παραβατικότητας, «επιβεβαιώνουν και αυτό το μήνα την τάση αποκλιμάκωσης της καταγεγραμμένης ανασφάλιστης εργασίας μετά την εφαρμογή του Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» και την επιβολή των νέων, υψηλών προστίμων» επισήμανε ο υπουργός σχολιάζοντας τα στοιχεία. 

Όπως προέκυψε από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν, τον Απρίλιο το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας στους παραπάνω κλάδους ανήλθε στο 21,65%, σημαντικά μειωμένο σε σχέση με το 39,18% τον Απρίλιο του 2013.

Βρούτσης: Μετρήσιμα και χειροπιαστά αποτελέσματα

«Με συγκροτημένη οργάνωση και αποφασιστικότητα οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, η Επιθεώρηση Εργασίας και η Ειδική Υπηρεσία Ασφάλισης του ΙΚΑ συνεχίζουν να δίνουν με συνέπεια τη μάχη για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, με βασικό γνώμονα τη διασφάλιση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων» τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης.

«Για πρώτη φορά στη χώρα μας η υπόθεση της καταπολέμησης της παραβατικότητας στην εργασία και την κοινωνική ασφάλιση δεν έμεινε στα λόγια και τις καλές προθέσεις, αλλά συνοδεύεται με χειροπιαστά και μετρήσιμα αποτελέσματα».

Αύξηση ελέγχων το καλοκαίρι

Ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, με την τουριστική κίνηση να προβλέπεται εξαιρετικά υψηλή, η προσπάθειά μας έχει κορυφωθεί» επισήμανε ο κ. Βρούτσης και πρόσθεσε: 

«Από τον επόμενο μήνα ο έλεγχος της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας θα γίνεται με ενιαίο τρόπο από την Επιθεώρηση Εργασίας και την ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ με σκοπό τις μέγιστες δυνατές συνέργειες. Παράλληλα, αξιοποιώντας τις νέες πληροφοριακές υποδομές του υπουργείου μας, προχωρούμε στη συνεχή μείωση των διοικητικών και γραφειοκρατικών βαρών για τις επιχειρήσεις. Συνεπώς, δεν μπορεί να υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία και από κανένα εργοδότη για οποιεσδήποτε παραβατικές και καταχρηστικές συμπεριφορές».

By