Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στουρνάρας: Διασφαλίζονται οι καταθέσεις, δεν επιβαρύνεται το ελληνικό χρέος

Η Τράπεζα Ελλάδος θα διερευνήσει την πρόταση να μεταφερθούν σε ελληνική τράπεζα τα κυπριακά υποκαταστήματα.

 

fosphotos.com | Menelaos Myrillas
fosphotos.com | Menelaos Myrillas

Οι ραγδαίες οικονομικές εξελίξεις, μετά την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο, και οι αλλαγές που επιφέρει στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ανάγκασαν το οικονομικό επιτελείο να συνεδρίασει εκτάκτως.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας τόνισε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα διερευνήσει ποια τράπεζα θα απορροφήσει τα κυπριακά ιδρύματα στην Ελλάδα και πρόσθεσε ότι διασφαλίζονται οι καταθέσεις και δεν επιβαρύνεται το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Σημειώνεται ότι  σύμφωνα με πληροφορίες του ThaPaper.gr, εντός των επόμενων ωρών η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναμένεται να ανακοινώσουν ότι από την Τρίτη οι δραστηριότητες των κυπριακών τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής (πρόσφατα CPB) στην Ελλάδα συγχωνεύονται στο νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο υφυπουργός Χρήστος Σταικούρας και ο Γιώργος Προβόπουλος., της Τράπεζας της Ελλάδος.

Εντωμεταξύ, αποκλείει το υπουργείο Οικονομικών να εφαρμοστεί και στις ελληνικές καταθέσεις η εφάπαξ εισφορά, που αποφασίστηκε στην Κύπρο, όπως ξεκαθαρίζει στο ThePaper κυβερνητική πηγή.Μάλιστα, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου αναφέρει ότι η εισφορά 6,75% στις καταθέσεις για τις κυπριακές θυγατρικές στην Ελλάδα απετράπη τελευταία στιγμή να εφαρμοστεί και εξαιρούνται από το μέτρο οι κυπριακές θυγατρικές στην Ελλάδα.

Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε σχετική ανακοίνωση,  όπως έγραφε προηγουμένως το ThePaper, σχετικά με τις ελληνικές καταθέσεις. Ο Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε τα εξής: «Από την απόφαση του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο εξαιρούνται ρητώς οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και διασφαλίζεται απολύτως η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

Στην ίδια διευκρίνιση προέβη και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Γεργκ Άσμουσεν αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η διάσωση της κυπριακής οικονομίας δεν αφορά τις δραστηριότητες κυπριακών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

 

 

 

 

 

 

 

 

By