Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Υπ.Παιδείας: Κανονικά θα συμμετάσχει η Ελλάδα στο διαγωνισμό PISA

Την ίδια στιγμή οργανώνεται στην Ελλάδα το PIAAC, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα 31/3 και για έξοδα προβολής του έχουν υπολογισθεί 20.000 ευρώ

pisa

Κανονικά θα συμμετάσχει η Ελλάδα στο διαγωνισμό PISA του ΟΟΣΑ το 2015, επισημαίνει το υπουργείο Παιδείας απαντώντας σε σχετικό δημοσίευμα της Καθημερινής  με θέμα «Κίτρινη Κάρτα του ΟΟΣΑ στην Ελλάδα».

«Η Ελλάδα θα συμμετάσχει κανονικά στον διαγωνισμό PISA του ΟΟΣΑ το 2015, όπως έχει προγραμματιστεί. Η πιλοτική φάση του διαγωνισμού, η οποία θα διεξαχθεί σε 42 σχολικές μονάδες του Νομού Αττικής σε πληθυσμό 2.000 μαθητών 15 ετών, θα πραγματοποιηθεί, όπως έχει προγραμματιστεί από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, σύμφωνα με τον χρονικό προγραμματισμό του ΟΟΣΑ για όλες τις χώρες του Βορείου Ημισφαιρίου, εντός του τριμήνου Μαρτίου – Μαΐου 2014» τονίζει το υπουργείο.

Σημειώνεται ότι στο δημοσίευμα της Καθημερινής γινόταν λόγος για κίνδυνο αποβολής της χώρας μας από τον διαγωνισμό, λόγω ολιγωρίας του υπουργείου Παιδείας στην προετοιμασία του διαγωνισμού που μετέχουν 15χρονοι μαθητές από 65 χώρες του πλανήτη.

Η έρευνα PISA μετρά τις γνώσεις και τις δεξιότητες των 15χρονων μαθητών στην Κατανόηση Κειμένου, τα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες και «αξιολογεί κυρίως κατά πόσο οι γνώσεις και οι δεξιότητές τους είναι σημαντικές για την πλήρη και ενεργό συμμετοχή τους στις σύγχρονες κοινωνίες» όπως αναφέρει ο ΟΟΣΑ. Ο διαγωνισμός γίνεται από το 2000 ανά τριετία και το 2012 μετείχαν 65 χώρες (34 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ και 31 συνεργαζόμενες) που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% της παγκόσμιας οικονομίας. Αξιολογήθηκαν 510.000 15χρονοι μαθητές (αντιπροσωπευτικό δείγμα των 28 εκατομμυρίων 15χρονων των 65 χωρών). Από την Ελλάδα μετείχαν 5.000 15χρονοι από 192 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία.

Το κόστος της πιλοτικής φάσης του PISA στα 42 σχολεία της Αττικής είχε υπολογισθεί σε περί τις 6.500 ευρώ (π.χ. εκτύπωση ερωτηματολογίων, αγορά usb στικ, αποστολές υλικού), ποσό που θεωρείται χαμηλό. Και όμως, το υπουργείο Παιδείας δεν μερίμνησε να καλύψει τις ανάγκες σε κονδύλια αλλά και σε προσωπικό (π.χ. τεχνικό πληροφορικής για διαχείριση δεδομένων, καθώς η πιλοτική φάση θα οργανωθεί στα σχολεία και ηλεκτρονικά και έντυπα, ενώ ο κύριος διαγωνισμός το 2015 μόνο ηλεκτρονικά).

Την ίδια στιγμή βέβαια, οργανώνεται στην Ελλάδα το PIAAC, δηλαδή το Πρόγραμμα για τη Διεθνή Αποτίμηση των Ικανοτήτων των Ενηλίκων, όπως ονομάζεται από τον ΟΟΣΑ το αντίστοιχο του PISA για τους ενήλικες. Στο πλαίσιο του PIAAC συλλέγονται δεδομένα σχετικά με την εκπαίδευση, την επαγγελματική εμπειρία και τις δεξιότητες του ενήλικου (έως 65 ετών) πληθυσμού της χώρας και το πρόγραμμα μελετά τον βαθμό στον οποίο ο πληθυσμός έχει τις γνώσεις και τις δεξιότητες που χρειάζονται για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης εργασιακής και κοινωνικής ζωής.

Η έναρξη του PIAAC στην Ελλάδα θα γίνει την προσεχή Δευτέρα 31/3 και για έξοδα προβολής του έχουν υπολογισθεί 20.000 ευρώ.

Πηγή: Καθημερινή

By