Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Υψηλών τόνων συνέχεια στην συζήτηση για την ΝΕΡΙΤ

Υψηλοί τόνοι, συνεχείς αντεγκλήσεις και κόντρες που οδήγησαν μέχρι και σε ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης, σημάδεψαν την συζήτηση του νομοσχεδίου για τη ΝΕΡΙΤ

ert_radiomegaro

Υψηλοί τόνοι, συνεχείς αντεγκλήσεις και κόντρες που οδήγησαν μέχρι και σε ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης, σημάδεψαν την συζήτηση του νομοσχεδίου για τη ΝΕΡΙΤ, με την κυβέρνηση να αντικρούει τις αιτιάσεις ότι η νομοθετική της πρωτοβουλία εγείρει ζητήματα αντισυνταγματικότητας.

Στις επισημάνσεις του καθηγητή Ν. Αλιβιζάτου -επικεφαλής της επιτροπής που είχε επεξεργαστεί το νομοσχέδιο για τη νέα ΕΡΤ επί Ηλ. Μόσιαλου- ότι η διάταξη της μεταβατικής περιόδου έχει πρόβλημα αντισυνταγματικότητας, ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης υποστήριξε ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η συνταγματικότητα της επίμαχης ρύθμισης. «Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν έχει ούτε κατά διάνοια ψήγματα αντισυνταγματικότητας», ανέφερε, ενώ λίγο αργότερα ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Π. Καψής παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στην μεταβατική περίοδο, τα οποία είναι διατεθειμένος να συζητήσει.

Στην συνεδρίαση, όπου είχαν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους  οι εμπλεκόμενοι φορείς, ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Ν. Καλφαγιάννης χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης να βάλει λουκέτο στην ΕΡΤ αυθαίρετη, εκδικητική και παράνομη πράξη, ενώ προκάλεσε την έκρηξη των βουλευτών της ΝΔ όταν είπε πως «όποτε μιλούσε ο Σαμαράς ήμασταν εκεί και τον καλύπταμε, τον Σαμαρά τον δείχναμε πάντα». Στις επισημάνσεις βουλευτών ότι η ΠΟΣΠΕΡΤ έκανε απεργία στις επισκέψεις Μέρκελ και Ολάντ, ο Π. Καλφαγιάννης απάντησε ότι «ε, καμιά φορά οι δημοσιογράφοι και καλά έκαναν απεργούσαν για τα δεδουλευμένα». Ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ έκανε επίσης, αναφορά στον Γ. Μουρούτη που μέσα από δηλώσεις του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έλεγε πως σκοπός της ζωής του είναι να κλείσει την ΕΡΤ, το άντρο της ακολασίας.

Ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης απέρριψε τους ισχυρισμούς του Π. Καλφαγιάννη ότι η ΕΡΤ δεν είναι υπό κατάληψη, λέγοντας «όλο το θέμα αφορά αυτό, να φύγουν οι εργαζόμενοι για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε την δημόσια ραδιοτηλεόραση και να εκπέμψουμε σήμα». Ο Π. Καψής σημείωσε ότι η ΕΡΤ δεν ήταν πλεονασματική, παρά τα όσα υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, καθώς επιδοτείτο. «Έπαιρνε πολλαπλάσια χρήματα σε σχέση με άλλους σταθμούς και για τα λεφτά που έπαιρνε δεν έδινε στους φορολογούμενους το έργο που θα έπρεπε», ανέφερε.

Ιδιαίτερα επικριτικοί υπήρξαν και ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Γ. Σαββίδης που χαρακτήρισε το λουκέτο στην ΕΡΤ ως μια από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας μας, αλλά και οι εκπρόσωποι Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος- Ακροάματος και τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Δ. Παλαιοχωρίτης και Ι. Σιοροβίγκας αντίστοιχα. Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δ. Τρίμη δεν παρέστη, έστειλε ωστόσο, υπόμνημα με τις θέσεις της Ένωσης.

Την άποψη ότι με το συζητούμενο νομοσχέδιο κόβεται ο ομφάλιος λώρος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης από τη Βουλή και τα κόμματα, διατύπωσε ο Ν. Αλιβιζάτος.

Κατά την διάρκεια της 4ωρης συνεδρίασης οι τόνοι ανέβηκαν πολλές φορές. Πρωταγωνίστρια αναδείχθηκε για άλλη μια φορά η Ζ. Κωνσταντοπούλου που ήρθε σε κόντρα με τον πρόεδρο της επιτροπής Κ. Βιρβιδάκη και τον υπουργό Επικρατείας Δ. Σταμάτη, ζητώντας επίμονα να τοποθετηθούν για άλλη μια φορά οι τεχνικοί.

Ζ. Κωνσταντοπούλου : Σεβαστείτε τους ανθρώπους που καλέσαμε να δώσουν απαντήσεις και τους οδηγείτε στην ανεργία.

Κ. Τριαντάφυλλος : Το έχετε κάνει καφενείο εδώ μέσα.

Ζ. Κωνσταντοπούλου : Εσείς μιλήσατε για καφενεία και ο λαϊκισμός ανήκει σε εσάς κ. Τριαντάφυλλε.

Κ. Βιρβιδάκης : Σας ανακάλεσα στην τάξη… Δεν ασχολούμαι με εσάς άλλο.

Ζ. Κωνσταντοπούλου : Ήσασταν τέσσερις μήνες υφυπουργός χωρίς αρμοδιότητες και πρέπει με κάτι να ασχοληθείτε…. Τέτοιος τρόμος για διάλογο και απαντήσεις;

Δ. Σταμάτης: Σήμερα νομοθετεί η κυβέρνηση…

Ζ. Κωνσταντοπούλου : Δεν ξέρετε ότι η Βουλή νομοθετεί;

Χ. Κατριβάνου: Δεν ξέρετε ότι η Βουλή νομοθετεί κι είστε και υπουργός;

Δ. Σταμάτης : Νομίζετε ότι σας τιμά ο τρόπος που συμπεριφέρεστε;

Ζ. Κωνσταντοπούλου : Εσάς σας τιμά που έχετε παραβιάσει το Σύνταγμα;

Δ. Σταμάτης: Δεν δεχόμαστε μαθήματα συνταγματικής τάξης από ανθρώπους που δεν την εφαρμόζουν στην αίθουσα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By