Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Φίλιππος Σαχινίδης: Zητείται σοσιαλδημοκρατία

«Για εμάς η Κεντροαριστερά ή θα είναι κατά βάση σοσιαλδημοκρατική ή δεν θα είναι κεντροαριστερά»

Saxinidis

Την ταυτότητα της Κεντροαριστεράς η οποία δεν μπορεί να συντάσσεται με τον φιλελευθερισμό, αναζητά σε άρθρο του στα Νέα- που συνυπογράφει από κοινού με τον δημοσιογράφο Γιώργο Σιακαντάρη– ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης.

Στο άρθρο του υπό τον τίτλο «ζητείται Σοσιαλδημοκρατία»», ο κ. Σαχινίδης προτρέπει το ΠΑΣΟΚ να μπει σε ένα γόνιμο διάλογο για τον ιδεολογικό του προσδιορισμό και να πάψει να συνεργάζεται με φιλελεύθερες δυνάμεις. Μεταξύ άλλων, ο κ. Σαχινίδης αναφέρει:

«Η συζήτηση για την Κεντροαριστερά εστιάζει στο ποιοι με ποιον συνομιλούν και ποιον θέλουν για σύμμαχο και όχι στο τι είναι αυτό που διαχωρίζει την πρόταση της Κεντροαριστεράς απ΄ όσα επαγγέλλεται και προτείνει η νεοφιλελεύθερη και η συντηρητική αντίληψη, αφενός οδηγεί σε περαιτέρω συγχύσεις και αφετέρου, και το κυριότερο, δεν ενδιαφέρει την κοινωνία.

Χωρίς προγραμματικό και ιδεολογικό πλαίσιο είναι άσκοπος κάθε προκαθορισμός των συμμαχιών της Κεντροαριστεράς. Αυτή δεν μπορεί να αποτελεί ένα ασπόνδυλο ιδεολογικά και προγραμματικά συνονθύλευμα στο οποίο μπορούν να εντάσσονται σχήματα όπως η Δράση ή κεντροδεξιά ιδεολογικά ρεύματα όπως το Φιλελεύθερο Κέντρο, δυνάμεις σεβαστές, οι οποίες όμως καμία σχέση δεν έχουν με ό,τι ονομάζεται και είναι η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία».

Προσθέτει δε ότι «τα κόμματα επιβιώνουν μόνο όταν τα ίδια είναι συνασπισμοί εξουσίας ή όταν προτείνουν κάτι τέτοιο. Και για να είσαι συνασπισμός εξουσίας πρέπει να αφουγκράζεσαι τα προβλήματα της κοινωνίας«. Το κείμενο καταλήγει :»Για εμάς η Κεντροαριστερά ή θα είναι κατά βάση σοσιαλδημοκρατική ή δεν θα είναι κεντροαριστερά».

 

By