Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Φαβορί ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές στο Λουξεμβούργο

junkerΠρόωρα εκλήθησαν στις κάλπες οι πολίτες της δεύτερης σε μέγεθος χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λιγότεροι από 240.000 είναι οι ψηφοφόροι στο Λουξεμβούργο και φαβορί ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Απέναντί του ο σοσιαλιστής Ετιέν Σνάιντερ και οι Πράσινοι του Φρανσουά Μπάους.

Μιλώντας στο euronews μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο υπουργός Εξωτερικών του Μεγάλου Δουκάτου Ζαν Άσελμπορν εξέφρασε την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα των εκλογών. Όπως τόνισε, «αυτές οι εκλογές είναι λίγο ασυνήθιστες. Μόνο δύο με τρεις φορές ανά αιώνα συμβαίνει η κυβέρνηση να τίθεται ενώπιον του εκλογικού σώματος για να κάνει μια νέα αρχή. Περί αυτού πρόκειται κι έχω εμπιστοσύνη στο λαό του Λουξεμβούργου. Απόψε θα προσπαθήσουμε να έχουμε και συνασπισμό και κυβέρνηση».

Οι πρόωρες εκλογές προκηρύχθηκαν στο Λουξεμβούργο, όταν οι Σοσιαλιστές απέσυραν την στήριξή τους στην κυβέρνηση Γιούνκερ. Αιτία για αυτό η παράνομη δράση της υπηρεσίας πληροφοριών που κατασκόπευε πολίτες και πολιτικούς. Το σκάνδαλο το κατήγγειλε η αντιπολίτευση, αλλά και οι Σοσιαλιστές, με τον επί μακρόν επικεφαλής του Eurogroup να αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη.

Ο απεσταλμένος του Εuronews Σάντορ Ζίρος μεταδίδει: «Τις τελευταίες εβδομάδες έχει απαγορευθεί η δημοσίευση δημοσκοπήσεων στο Λουξεμβούργο. Επομένως οι εκλογές αυτής της Κυριακής μπορεί να αποδειχθούν συναρπαστικές. Η ψηφοφορία θα κρίνει εκτός των άλλων και το μέλλον του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του μακροβιότερου Ευρωπαίου πρωθυπουργού».

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By