Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Φαρμακοποιοί: Προς κινητοποιήσεις διαρκείας

Κάνουν λόγο για «ευρωεκλογές με κλειστά φαρμακεία»

© FOSPHOTOS  Konstantinos Tsakalidis
© FOSPHOTOS Konstantinos Tsakalidis

Με κινητοποιήσεις διαρκείας απειλούν οι φαρμακοποιοί, σε περίπτωση που υιοθετηθούν αλλαγές οι οποίες αφορούν θεσμικά ζητήματα του κλάδου.

Μάλιστα προειδοποιούν πως είναι άμεσος ο κίνδυνος «να πάμε στις ευρωεκλογές με κλειστά φαρμακεία», αν επικρατήσουν οι θέσεις της τρόικας στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.

Οι φαρμακοποιοί εξακολουθούν να αντιτίθενται στην απελευθέρωση των τιμών των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), ενώ «αιτία πολέμου» αποτελεί πλέον και η συζήτηση για νέα απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων.

Εκπρόσωποί τους υπενθυμίζουν ότι βρίσκεται σε ισχύ η πρόσφατη απόφαση της γενικής συνέλευσης του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, σύμφωνα με την οποία έχει εξουσιοδοτηθεί το διοικητικό συμβούλιο για «άμεσες και ξαφνικές κινητοποιήσεις όποτε αυτό θεωρηθεί αναγκαίο».

Επίσης, οι φαρμακοποιοί αναφέρουν ότι από τον κλάδο έχουν ληφθεί υπ’ όψιν οι δεσμεύσεις και οι πρωτοβουλίες, τόσο του Πρωθυπουργού όσο και του υπουργού Υγείας, αλλά διαμηνύουν πως «επειδή η διαπραγμάτευση είναι δυναμική, οποιαδήποτε δυσμενής εξέλιξη θα δώσει το έναυσμα νέου γύρου κινητοποιήσεων».

Όπως σημειώνουν, δεν μπορούν και δεν θα επιτρέψουν καμιά περαιτέρω μείωση του εισοδήματος τους, με το πρόσχημα της επικράτησης του ανταγωνισμού.

By