Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Φιλορώσοι κατέλαβαν αστυνομικά κτίρια σε πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας

Εκατοντάδες ένστολοι άνδρες κατέλαβαν το αρχηγείο της αστυνομίας στο Ντόνετσκ

ukraine-policestation
AP

Ένοπλες ομάδες ακτιβιστών κατέλαβαν κτίρια της αστυνομίας σε πόλεις της ανατολικής Ουκρανία το Σάββατο , καθώς οι κλιμακώνονται οι εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησης στο Κίεβο και των φιλο-ρωσων αυτονομιστών .

Εκατοντάδες ένστολοι άνδρες κατέλαβαν το αρχηγείο της αστυνομίας στο Ντόνετσκ, την πλέον βιομηχανική πόλη στην ανατολική Ουκρανία όπου οι περισσότεροι πολίτες είναι ρωσόφωνοι, αναγκάζοντας σε παραίτηση τον αρχηγό της αστυνομίας, ανέφεραν οι τοπικές αρχές . Το Ντόνετσκ είναι το επίκεντρο των μαζικών διαδηλώσεων εναντίον της νέας φιλοδυτικής ηγεσίας στο Κίεβο. Ακολούθησε η κατάληψη ενός αστυνομικού τμήματος και του κτιρίου των υπηρεσιών ασφαλείας στο Σλαβιάνσκ, περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια του Ντόνετσκ όπου οι ρωσόφωνοι απαίτησαν δημοψήφισμα για την απόσχιση από την Ουκρανία .

Ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αρακόφ είπε επίσης ότι αστυνομικά τμήματα σε δύο άλλες πόλεις της περιοχής το Κραματόρσκ και το Κράσνι Λίβαν δέχτηκαν επιθέσεις ενώ αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι στο Κραματόρσκ έπεσαν πυροβολισμοί κατά την κατάληψη του κτιρίου. Ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι υπήρξε επείγουσα σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας για να εξεταστεί η κατάσταση, και κατηγόρησε τη Ρωσία για «εξωτερική επίθεση». Στην Ουάσινγκτον, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζαν Ψάκι έγραψε στο Twitter «ακολουθώντας» τον υπουργό Εσωτερικών Αρακόφ: «Η Ρωσία φαίνεται να είναι και πάλι πίσω από την ανησυχητική βία».

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επίσης ότι «ανησυχεί πολύ από την συντονισμένη εκστρατεία που είναι σε εξέλιξη στην ανατολική Ουκρανία από φιλο-ρώσους αυτονομιστές … οι οποίοι υποκινούν τη βία και με δολιοφθορές επιδιώκουν να υπονομεύσουν και να αποσταθεροποιήσουν την Ουκρανία». Ο Λευκός Οίκος ταυτόχρονα σχεδόν ανακοίνωσε ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα μεταβεί στην Ουκρανία στις 22 Απριλίου .

Η κυβέρνηση στο Κίεβο και δυτικές χώρες έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα τη Ρωσία για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας και υποκίνηση αποσχιστικών τάσεων στα ανατολικά της χώρας. Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον ανακοίνωσε τη σύγκλιση στις Βρυξέλλες στις 17 Απριλίου συνάντηση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης , των Ηνωμένων Πολιτειών της Ρωσία και της Ουκρανίας, στο πλαίσιο της «διπλωματικής προσπάθειας για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία».

By