Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

«Φοβήθηκε» η κυβέρνηση τον Μεταναστευτικό

Ναυάγιο στις διαβουλεύσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση να αποσύρει όλο το άρθρο 19

vouli3

Υπό το φόβο καταψήφισης από το ΠΑΣΟΚ της ρύθμισης για τους μετανάστες που κινδυνεύουν με απέλαση εάν καταγγείλουν ψευδώς ρατσιστική βία από αστυνομικούς ή λιμενικούς, που πηγαινοερχόταν εδώ και δύο ημέρες στη Βουλή, η κυβέρνηση απέσυρε όλο το άρθρο 19 του μεταναστευτικού κώδικα.

Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά- Βενιζέλου, αλλά και αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις μεταξύ του γ.γ. της κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκου και του υπουργού Επικρατείας Δ. Σταμάτη με τους Π. Κουκουλόπουλο και Χρ. Πρωτόπαπα από το ΠΑΣΟΚ με στόχο να βρεθεί η χρυσή τομή και να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις που θα έθεταν σε κίνδυνο την κυβερνητική συνοχή.

samaras_venizelos638

«Ήταν μια κακή εικόνα η σημερινή», ομολογούν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη για το πήγαινε- έλα της διάταξης, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λ. Γρηγοράκος που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα μετά την άρνηση του Γ. Μιχελάκη να αποδεχθεί την απόσυρση της επίμαχης ρύθμισης, ανακοίνωσε λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι ότι αποσύρεται όλο το άρθρο, το οποίο ωστόσο, θα επανέλθει μετά από ενδελεχή συζήτηση του την ερχόμενη εβδομάδα. Πιθανό είναι το ενδεχόμενο να έρθει ακόμη και στο ίδιο νομοσχέδιο κατά την ψήφιση στο σύνολο του, καθώς –όπως έλεγε- υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας «ο Σαββόπουλος έλεγε εδώ είναι Βαλκάνια».

Κύκλοι της κυβέρνησης σημείωναν πάντως, πως το άρθρο περιείχε συνολικά ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους παράνομους μετανάστες και πως σκοπός της ΝΔ ήταν να απλώσει ένα δίχτυ προστασίας σε λιμενικούς και αστυνομικούς που καταγγέλλονταν ότι τους «κακοποιούσε» (π.χ. ότι τους έφτυναν) για να τύχουν των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου και να παραμείνουν στη χώρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, διατασσόταν ΕΔΕ, οι αστυνομικοί και λιμενικοί αναγκάζονταν να πληρώνουν δικηγόρους και μετά από χρόνια και ενώ «είχαν χάσει τον ύπνο τους», απαλλάσσονταν. Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε, σύμφωνα με τους ίδιους κυβερνητικούς κύκλους, εύλογη πίεση να μπει ένα τέλος σε αυτές τους τις περιπέτειες.

Η απόσυρση της διάταξης από τον Λ. Γρηγοράκο σύμφωνα και με τον υπουργό Εσωτερικών δεν έφερε, όπως προβλέπεται, την υπογραφή του γ.γ. της κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκου και ως εκ τούτου «αγνοήθηκε από τη Βουλή».

Grigorakos

By