Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Φοροκυνήγι γιατρών και δικηγόρων ζητά η τρόικα

Τα στελέχη της τρόικας ζητούν άμεση κινητοποίηση του φοροελεγκτικού μηχανισμού σε γιατρούς και δικηγόρους.

Του Νίκου Φιλιππίδη

troika«Φοροκυνήγι» γιατρών και δικηγόρων η τρόικα στην πέμπτη αξιολόγηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Ταυτόχρονα συστήνει η επιχειρησιακή μονάδα είσπραξης μεγάλων οφειλετών να έχει διοικητικές και νομικές αρμοδιότητες να εγκρίνει διακανονισμούς δόσεων και να πραγματοποιεί επιτόπιες επισκέψεις στους χώρους μεγάλων οφειλετών.

Στην έκθεση, τα στελέχη της τρόικας επισημαίνουν ότι οι βασικοί δείκτες απόδοσης του φοροελεγκτικού μηχανισμού έχουν βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για τη μονάδα ελέγχου μεγάλων επιχειρήσεων όπου τα αποτελέσματα είναι σημαντικά, ενώ οι εισπράξεις νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι πολύ κοντά στον στόχο που προβλέπει το μνημόνιο. Αντίθετα οι επιδόσεις στον έλεγχο φυσικών προσώπων μεγάλου πλούτου «παραμένουν ασθενείς», ενώ συστήνει να επικεντρωθεί ο ελεγχος σε γιατρούς και δικηγόρους. Στα κριτήρια κινδύνου για τον έλεγχο των ανωτέρω κατηγοριών συμπεριλαμβάνονται πλέον οι δαπάνες διαβίωσης άνω των 150.000 ευρώ και οι μεταβιβάσεις περιουσίας αξίας άνω των 400.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή στο κείμενο γίνεται αναφορά στην αντίσταση συνδικάτων των εφοριακών που οδήγησαν σε μικρό ενδιαφέρον για τις θέσεις των ελεγκτών. Συγκεκριμένα, ενώ προκηρύχθηκαν 4.091 θέσεις, μόνον 2.520 υποψήφιοι υπέβαλαν αιτήσεις, εκ των οποίων μόνο το 55% διαθέτει προηγούμενη εμπειρία στον έλεγχο.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι ο νέος γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων πρέπει να διεκδικήσει την πρόσληψη 800 ελεγκτών, ενω υπογραμμίζουν δεικτικά ότι χρειάζεται ακόμα χρόνος μέχρι να πεισθούν οι ελεγκτές να χρησιμοποιούν το σύστημα ELENXIS σε πραγματικό χρόνο.

Επίσης αναφέρουν ότι έχουν εκπαιδευθεί ελεγκτές προκειμένου να ξεκινήσουν εκταταμένοι έλεγχοι στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, των κατασκευών καιτων ενδοομιλικών συναλλαγών (είναι σε εξέλιξη δύο έλεγχοι).

By