Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πώς θα ελεγχθούν οι φορολογικές υποθέσεις που κινδυνεύουν με παραγραφή

Με βάση τα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.

fosphotos.com | Menelaos Myrillas
fosphotos.com | Menelaos Myrillas

Τα κριτήρια με τα οποία θα ελεγχθούν οι ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις των οποίων επίκειται ο χρόνος παραγραφής όρισε ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.

Σε διευκρινιστική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι οι υποθέσεις θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα και με βάση τα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου. Σύμφωνα με το υπουργείο για την επιλογή θα εξεταστούν, μεταξύ άλλων, το είδος της επιχείρησης, το ύψος των ακαθάριστων εσόδων, την περιοχή που δραστηριοποιείται.

Σημειώνεται ότι θα επιλεγεί και ένα επιπλέον δείγμα που θα αντιστοιχεί στο 20% των υποθέσεων από τον προϊστάμενο της κάθε ελεγκτικής υπηρεσίας, με βάση επιβαρυντικά στοιχεία για την επιχείρηση.

Ειδικότερα η απόφαση του υπουργείου έχει εξής:

1. Από τις ανέλεγκτες υποθέσεις Φορολογίας Εισοδήματος και λοιπών φορολογιών των οποίων επίκειται ο χρόνος παραγραφής, επιλέγονται προς έλεγχο οι υποθέσεις και τα οικονομικά έτη σύμφωνα με το με αριθμ. πρωτ. 8/27.2.2013 έγγραφο πόρισμα και το με αριθ. πρωτ. ΔΕΣ Α 1046979 ΕΞ 2013/14.3.2013 έγγραφο Ανάλυσης και Σχεδιασμού των κριτηρίων, της ομάδας εργασίας που συγκροτήθηκε με την αριθμ. Δ6Α 1027061 ΕΞ 2013/14.2.2013 Υπουργική Απόφαση.
2. Επιπλέον των υποθέσεων που θα επιλεγούν για έλεγχο με βάση τα παραπάνω κριτήρια ανάλυσης κινδύνου ορίζεται πρόσθετο δείγμα σε ποσοστό μέχρι 20% το οποίο επιλέγεται από τον Προϊστάμενο της κάθε ελεγκτικής υπηρεσίας χωρίς τη χρησιμοποίηση μεθόδων ανάλυσης κινδύνου, αλλά με βάση εν γένει επιβαρυντικά στοιχεία που βρίσκονται στην υπηρεσία.
3. Ο αριθμός των υποθέσεων που θα σταλεί σε κάθε Ελεγκτική Υπηρεσία συμπεριλαμβανομένων και των Δ.Ε.Κ Αθηνών και Θεσσαλονίκης θα είναι ανάλογος, με τον αριθμό των πραγματικά υπηρετούντων ελεγκτών και συγκεκριμένα πέντε (5) υποθέσεις ανά ελεγκτή. Επιπλέον μία (1) υπόθεση σε κάθε ελεγκτή θα αναθέσει ο Προϊστάμενος της υπηρεσίας σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 2 της παρούσας.
4. Για τις παραγραφόμενες υποθέσεις που έχουν εκδοθεί εντολές ελέγχου και ήδη έχει γίνει έναρξη του ελέγχου, ο έλεγχος αυτός θα ολοκληρωθεί υποχρεωτικά.
5. Για όσες υποθέσεις έχουν εκδοθεί εντολές, αλλά δεν έχει γίνει έναρξη ελέγχου, καθώς επίσης και για υποθέσεις των οποίων εκκρεμεί η έκδοση εντολής μετά από παραγγελία εισαγγελικών λειτουργών ή επιθεωρητών, θα δοθούν σύντομα νέες οδηγίες σχετικά με το χειρισμό τους.
6. Επίσης, από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π) που συστάθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 34 του Ν.4141/2013 (Φ.Ε.Κ. Α’ 81/5.4.2013) θα ελεγχθούν όλες οι υποθέσεις των ειδικών συνεργείων που ανατέθηκαν με τις με αρ. πρωτ. ΔΕΛ Α 1139975/2012 και ΔΕΛ Α 1016842/2013 αποφάσεις του Υφυπουργού Οικονομικών στο Δ.Ε.Κ. Αθηνών. Επιπλέον σε κάθε ελεγκτή του Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π. θα ανατεθούν προς έλεγχο τρεις (3) υποθέσεις Φυσικών Προσώπων οι οποίες επιλέγονται με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου όπως αυτά καθορίστηκαν από τη Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης.
7. Οι ελεγκτές του ΔΕΚ Θεσσαλονίκης που ασχολούνται με υποθέσεις φορολογουμένων μεγάλου πλούτου, θα ολοκληρώσουν τους ελέγχους των ειδικών συνεργείων που έχουν ανατεθεί στο Δ.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης, με την με αρ. πρωτ. ΔΕΛ Α 1139975/2012 απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών .
8. Επίσης υποχρεωτικά, θα διενεργηθεί ο έλεγχος σε επιχειρήσεις για τα οικονομικά έτη 2004 και 2005, για την ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 169 του ν.4099/2012 και σε επιχειρήσεις στις οποίες έχει γίνει ολική ανάκτηση των ενισχύσεων, με τις διατάξεις του άρθρου 47 του ν.3614/2007 και θα διενεργηθεί επανυπολογισμός των τόκων, σύμφωνα με τις διατάξεις της περ.ζ΄παρ.1 του άρθρου 169 του ν.4099/2012.
Η επιλογή των ως άνω υποθέσεων θα γίνει κεντρικά από τη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
9. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 37 του ν.4141/2013, στις επιλεγμένες υποθέσεις θα προσδιορίζεται και η προς έλεγχο χρήση ή χρήσεις, με βάση τα επιμέρους στοιχεία της υφιστάμενης μοριοδότησης (ύψος μορίων ανά χρήση).
10. Η Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων στο
πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, θα μπορεί να προβαίνει σε ανάλυση κινδύνου για ανάδειξη
υποθέσεων υψηλού φορολογικού ενδιαφέροντος , βάσει συγκεκριμένων ή ειδικών κριτηρίων
που εκείνη μπορεί να ορίσει.
11. Η απόφαση αυτή να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By