Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Φουντώνει η κόντρα για τη διαθεσιμότητα στα πανεπιστήμια

Πίστωση χρόνου και λύση εκτός δικαστηρίων ζητά το ΑΠΘ

panepistimioathinonΠεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης έχει γίνει η τριτοβάθμια εκπαίδευση λόγω της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων, που όπως καταγγέλλουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα τα οδηγεί σε αδυναμία λειτουργίας.

Την Πέμπτη η εισαγγελία πρωτοδικών Θεσσαλονίκης παρήγγειλε προκαταρτική έρευνα για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των πρυτανικών αρχών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου μετά την άρνησή τους να συντάξουν καταλόγους με τα ονόματα των προς διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων.

Απαντώντας ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι : «Η ακαδημαϊκή χρονιά ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Τα πανεπιστήμια, χωρίς τα αναγκαία μέσα, τους πόρους και το προσωπικό για τη λειτουργία τους, διέρχονται τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας τους» και επισημαίνει ότι «αν εφαρμοστεί το μέτρο της διαθεσιμότητας, μάλιστα, τα 8 συγκεκριμένα πανεπιστήμια που θα πληγούν, θα βρεθούν προ αντικειμενικής πλέον αδυναμίας λειτουργίας.»

Ειδικά για την εισαγγελική παρέμβαση επισημαίνει ότι «το Υπουργείο Παιδείας δείχνει να μην αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης και, αντί να συζητά με τα πανεπιστήμια τρόπους που θα τα βοηθήσουν να λειτουργήσουν, στέλνει εισαγγελείς στις διοικήσεις τους» και διερωτάται: «Πότε όμως τα προβλήματα της Παιδείας λύθηκαν στα Δικαστήρια;»

«Την ύστατη στιγμή ζητούμε από την Πολιτεία να δοθεί πίστωση χρόνου, προκειμένου να υπάρξει καταλαγή και επαναφορά των πανεπιστημίων σε πλήρη λειτουργία, βασικές προϋποθέσεις για την ανεύρεση θετικών λύσεων στα υφιστάμενα σοβαρά προβλήματα της ανώτατης εκπαίδευσης», καταλήγει η ανακοίνωση.

Χθες άλλωστε οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων απάντησαν με εξώδικο στους υπουργούς Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ. Αρβανιτόπουλο και Κυρ. Μητσοτάκη αντίστοιχα και στο τελεσίγραφο του δεύτερου για την συμπλήρωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη διαθεσιμότητα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης προειδοποίησε τους διοικητικούς υπαλλήλους να συμπληρώσουν έως την ερχόμενη Δευτέρα τις φόρμες απογραφής τους καθώς διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με πειθαρχικές κυρώσεις, μεταξύ των οποίων και η αργία.

Πίστωση χρόνου ζητά και ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Πελεγρίνης με επιστολή που απέστειλε την Πέμπτη προς τον πρόεδρο της Βουλής Β. Μεϊμεράκη, τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη.  Μέσω αυτής ζητά την άμεση αναστολή του μέτρου της διαθεσιμότητας για «εύλογο χρόνο» προκειμένου να «λειτουργήσει το πανεπιστήμιο σε συνθήκες ηρεμίας και να αποκατασταθεί σε όλο της το εύρος η ακαδημαϊκή του λειτουργία».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By